Jens Stoltenberg Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je večeras da je alijansa odlučila da pripremi sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu, kao i da pruži podršku drugim partnerima koje Rusija ugrožava, kao što su Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija.

Izazovi današnjice su suviše veliki da bi se neka država ili organizacija sa njima same suočile, rekao je Stoltenberg novinarima tokom samita lidera NATO u Madridu.

Stoltenberg je naveo da je NATO decenijama radio na poboljšanju odnosa sa Moskvom, definišući Rusiju i kao „strateškog partnera“.

Rusija je odustala od saradnje, izjavio je Stoltenberg, uz tvrdnju da je rat u Ukrajini počeo 2014. godine, kada je Moskva izvršila aneksiju Krima.

Invazija Rusije na Ukrajinu je samo eskalacija tog rata, ocenio je Stoltenberg.

On je konstatovao da su odnosi NATO sa Rusijom na najnižem nivou od završetka Hladnog rata, ali da za to nije odgovorna alijansa, već Moskva.

Predviđali smo invaziju na Ukrajinu, o tome smo delili obaveštajne podatke i pokušali smo da je sprečimo, rekao je Stoltenberg.

On je izjavio da strateško partnerstvo Moskve i Pekinga ima posledice po NATO i partnere alijanse.

Peking jača oružane snage, ugrožava susede, uključujući Tajvan, širi dezinformacije. Kina nije protivnik NATO, ali njene aktivnosti predstavljaju izazov za alijansu, rekao je Stoltenberg.

Na samitu NATO u Madridu učestvuju i lideri Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.