Stoltenberg skeptičan povodom kineskih predloga za Ukrajinu, nesumnjiva pobeda Ukrajinaca 1foto EPA-EFE/NECATI SAVAS

Kina „nema mnogo kredibiliteta“ u vezi sa Ukrajinom, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, izražavajući skepticizam u vezi sa „predlozima“ Pekinga za okončanje rata.

„O predlozima i tačkama koje je iznela Kina, pre svega: Kina nema veliki kredibilitet jer nije bila u stanju da osudi nelegalnu invaziju na Ukrajinu. I takođe je potpisala nekoliko dana pre invazije sporazum (.. .) o neograničenom partnerstvu sa Rusijom“, rekao je Stoltenberg novinarima u Talinu.

On je ocenio da će Ukrajina „nesumnjivo dobiti“ rat protiv Rusije.

„Za slobodu se moramo boriti svaki dan. Danas je narod Ukrajine taj koji se hrabro bori za svoju slobodu. I uprkos mračnoj godini očaja i razaranja, odlučnost i hrabrost (Ukrajinaca) će nesumnjivo pobediti“, rekao je generalni sekretar NATO.

NATO je danas saopštio da je „rešen da pomogne Ukrajini“ protiv Rusije koja „nije uspela da slomi odlučnost ukrajinskog naroda“ za godinu dana rata.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je dokument povodom 12 meseci od pokretanja ruske invazije i u planu od 12 tačaka se između ostalog poziva na prekid vatre i pokretanje mirovnih pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.