U Beogradu održan "Marš podrške Ukrajini" (FOTO) 1Foto: M. Čonjagić/Danas

Povodom obeležavanja prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, u Beogradu je održan „Marš podrške Ukrajini“, u organizaciji Ambasade Ukrajine u Srbiji.

U Pionirskom parku kao polaznoj tački, više desetina građana i građanki je najpre krenulo ka Trgu republike.

Sa uvis dignutim plavo-žutim zastavama, koje osim obeležja da je Ukrajina suverena država, predstavljaju simbol borbe za indetitet i slobodu, nošen je i transparent ‘Stop ratu u Ukrajini’.

Uz intoniranje himne Srbije „Bože pravde“, građani i građanke su potom stigli na Trg republike, okupivši se oko zastave Ukrajine u znak podrške.

Maršu prisustvuje i ambasador Ukrajine u Srbiji, Volodomir Tolkač.

Ambasador se zahvalio svima, rekavši da je upravo zbog jednakosti i solidarnosti Ukrajina izdržala 365 dana braneći se.

Ambasador Ukrajine kazao je da „Novi firer Putin nije došao da osvoji koliko da uništi Ukrajinu“ dodavši da se Ukrajina nikad neće pokoriti Kremlju.

„U pobedu Ukrajine verije 95 odsto stanovništa. Vratili smo polovinu osvojenih teritorija“, kaže Tolkač.

„Želimo da se rat zaustavi i da odgovaraju svi ratni zločinci“, rekao je Tolkač.

Beskrajno smo zahvalni onima na kojima počiva naša nezavisnost i sloboda, dodao je on.

„To su branioci Ukrajine. Naši Heroji”

Naveo je da je proukrajinska koalicija u svetu jača nego ikad: vojna, finansijska i politička pomoć naših partnera nastavlja da raste.

Srećni smo što Srbija, nama prijateljska i istorijski bliska zemlja, takođe povećava podršku Ukrajini. Ukrajina danas štiti ne samo svoju slobodu, već i budućnost demokratija, budućnost EU. Od pobede Ukrajine u ovom ratu verovatno će zavisiti i sudbina Rusije, da li će njen narod dobiti šansu za slobodu i dostojanstvo. Zato danas želim svima nama da poželim oslobođenje od okupatora, da se uspostavi mir i da se kazne ratni zločinci”, naglasio je on.

Završio je govor uzvicima „Slava Ukrajini! Živela Srbija! Smrt fašizmu!“.

U Beogradu održan "Marš podrške Ukrajini" (FOTO) 2
Foto: M. Čonjagić/Danas

U Beogradu održan "Marš podrške Ukrajini" (FOTO) 3

Prisutnima se obratio i Aleksandar Olenik, narodni poslanik u Skupštini Srbije, kazavši da se samo u Srbiji objavilo da je Ukrajina napala Rusiju, i da su kod nas mediji gori nego moskovski.

„Ako ste neutralni dok traje zlo, ne čineći ništa i vi činite zlo“, rekao je Olenik aludirajući na neutralnu poziciju Srbije.

 

U Beogradu održan "Marš podrške Ukrajini" (FOTO) 4
Foto: M- Čonjagić/Danas
U Beogradu održan "Marš podrške Ukrajini" (FOTO) 5
Foto: M. Čonjagić/Danas

Biljana Stojković, kopredsednica koalicijr Moramo, kazala je da stoji i uz narod Rusije koji zna šta Rusija čini, kao i uz narod Ukrajine koji „proživljava pakao“.

„Rat pogađa samo male ljude. Ne donosi mir. Donosi samo kopanje dublje mržnje, što decenijama kasnije teško može da se iskoreni“, kaže Stojković.

„Biti neutralan u ovom ratu znači biti na strani agresora“, rekla je Stojković, dodavši da se izvinjava narodu Ukrajine jer ne može ništa da učini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.