“Strana agentkinja”, feministkinja i pankerka: Ko je Nadežda Tolokonjikova za kojom je Rusija raspisala poternicu? 1Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Vlasti Rusije izdale su poternicu za članicom pank grupe Pusi rajot (Pussy Riot), Nadeždom Tolokonjikovom.

Tolokonjikova se nalazi u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, na listi traženih pojedinaca, u šta se uverila agencija Asošiejted pres, prenela je Beta.

Tamo piše da je protiv Tolokonjikove podignuta optužnica, ali nije navedeno zbog kog krivičnog dela.

Ova mlada žena je postala poznata 2012. godine kada je sa ostalim članicama grupe Pusi rajot demonstrirala ispred Katedrale Hrista spasitelja u Moskvi.

Zbog toga je provela gotovo dve godine u zatvoru, zajedno sa koleginicom iz benda Marijom Aljokinom.

Nadežda sada živi u SAD.

Ruski advokat Pavel Čikov, koji se bavi zaštitom ljudskih prava, rekao je ranije da je protiv Tolokonjikove pokrenut krivični postupak jer je vređala osećanja vernicima, što je u Rusiji krivično delo od 2012. godine, kada su Pusi rajot izvele svoj protestni performans.

Ruska vlada je stavila Tolokonjikovu na listu „stranih agenata“, što znači da je pod pojačanim nadzorom vlasti, ali i da je označena pežorativno radi diskreditacije.

Tolokonjikova koja je skoro dve godine služila kaznu u zatvoru IK-14 zbog performansa u moskovskoj Crkvi Isusa Spasitelja, objavila je tada otvoreno pismo u kome je iznela detalje o užasavajućim uslovima u barakama izgrađenim u sovjetsko vreme u udaljenoj, močvarnoj regiji jugoistočno od prestonice Rusije.

Ona je napisala da su žene primorane da rade i do 17 sati dnevno, uz jedan slobodan dan na svakih osam nedelja, kao i da su bile izložene pretnjama i nasilju.

Nadežda Tolokonjikova rođena je 7. novembra 1989. godine u Norilsku u Rusiji.

Sa 17 godina preselila se u Moskvu i upisala odsek filozofije na Moskovskom državnom univerzitetu.

Ona se bavi muzikom, konceptualna je umetnica i politička aktivistinja

Osnivačica je feminističke grupe Pusi rajot.

Takođe, političkim aktivizmom s ebavila i sa uličnom umetničkom grupom Voina.

U februaru 2008. ova grupa bila su uključena u performans u kojem su parovi snimljeni kako se upuštaju u seksualne odnose u Državnom biološkom muzeju Timirjazeva u Moskvi.

Performans je bio zamišljen kao neka vrsta satire pozivu tadašnjeg predsednika Dmitrija Medvedeva na povećanu reprodukciju.

Ona je u to vreme bila u kasnoj trudnoći.

Rodila je ćerku 2008. godine

Autobiografsku knjigu “Kako pokrenuti revoluciju” napisala je 2016. godine.

Između 2018. i 2019. pisala je muziku za muzičku produkciju Riot Dais i bila je na turneji prema istoimenoj knjizi Marije Aljohine.

Drugu knjigu napisala je 2018, pod nazivom “Read & Riot: A Pussi Riot Guide to Activism”

Prošle godine je osnovala “Unicorn DAO”, kolekcionarsku decentralizovanu autonomnu organizaciju (DAO) posvećenu prikupljanju i inkubaciji nezamenljivih tokena koje su kreirale ženske, nebinarne i LGBTQ+ umetnice.

“Unicorn DAO” je pokrenut nakon njenog rada na ukrajinskom DAO-u, koji je prikupio sedam miliona dolara u kripto valutama za Ukrajinu na početku ruske invazije na Ukrajinu.

Zanimljivo je da je prošle godine hrvatska policija uhapsila na granici sa Slovenijom aktivistkinju i prijateljicu ruskog aktivističkog pank benda „Pusi rajot“ Ajsoltan Nijazovu na osnovu interpolove poternice iz 2002. koju je izdao Turkmenistan zbog navodne pronevere.

Prethodno ju je uhapsila Slovenija, ali ju je odmah pustila.

Tada je grupa Pusi Rajot bila na turneji u Evropi tokom koje protestovala zbog ruskog rata u Ukrajini i Putinove politike.

Nijazovu je odmah pustila i Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.