Viktor Madrigal-BorlozFoto: EPA-EFE/GUSTAVO AMADOR

Stručnjak Ujedinjenih nacija Viktor Madrigal-Borloz upozorio je da vlade pojedinih američkih država „konstantno podrivaju i eliminišu“ građanska prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, trans i rodno različitih osoba i pozvao predsednika Džozefa Bajdena i Belu kuću da ojačaju zaštitne mere za pripadnike ovih zajednica.

Madrigal-Borloz, nezavisni stručnjak UN za zaštitu protiv nasilja i diskriminacije zasnovanih na polnoj i seksualnoj orijentaciji, izjavio je da je “duboko zabrinut” da je raniji napredak na ovom polju, poput onoga kada je američki vrhovni sud legalizovao gej brakove 2015, ugrožen i na državnom i na saveznim nivoima u SAD.

“Jednakost nije na dohvat ruke, a često čak ni na vidiku” za pripadnike LGBTQ+ zajednice u SAD, upozorio je Madrigal-Borloz nakon desetodnevnog putovanja širom SAD u svojstvu stručnjaka UN, prenosi Gardijan.

Njegovo upozorenje stiglo je ubrzo pošto je vlada Floride, u kojoj dominiraju republikanci, usvojila zakon “ne reci gej”, kojim je zabranjeno da deca od vrtića do trećeg razreda osnovne škole u učionicama dobijaju instrukcije o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu.

Osim toga, države Juta, Ajdaho, Zapadna Virdžinija i Indijana pokušavaju da uvedu zakone kojima će biti transrodnim učenicima i studentima sportistima biti zabranjeno da učestvuju u školskim sportovima i takmičenjima.

Sudija vrhovnog suda Klarens Tomas je nagovestio da bi pravo na istopolne brakove moglo da bude ukinuto nakon ukidanja nacionalnih prava na abortus.

Madrigal-Borloz je priznao da je Bajden pokušao da ublaži neke od anti-LGBTQ+ zakona pomoću izvršnog naređenje koje je potpisao u junu.

Cilj ovog naređenja je da ukine savezno finansiranje za diskreditovanu praksu “terapije konverzije”, koja nastoji da na silu promeni seksualnu orijentaciju LGBTQ+ omladine.

Ono uključuje i instrukcije za savezna odeljenja za zdravstvo i edukaciju da prošire pristup medicinskoj nezi povezanoj sa afirmacijom pola i istovremeno teži pronalaženju načina da se suprotstavi zakonima u državama pod kontrolom konzervativaca u kojima su takvi tretmani zabranjeni za transrodne osobe.

Međutim, Madrigal-Borloz upozorava da ovo izvršno naređenje samo po sebi ne može da pruži preveliki otpor “orkestriranom napadu” kojem LGBTQ+ Amerikance izlažu neki od njihovih sopstvenih državnih lidera.

“Veoma sam zabrinut zbog široko rasprostranjene, duboko negativne struje koja se stvara namernim akcijama kako bi se unazadila ljudska prava pripadnika LGBTQ+ zajednice na državnom nivou”, naveo je on u saopštenju koje su UN distribuirale medijima.

“Dokazi pokazuju da se, bez izuzetka, ove akcije zasnivaju na predrasudama i stigmatizirajućim stavovima prema LGBTQ+ osobama, naročito transrodnoj deci i omladini, i da im je cilj da iskoriste njihove živote kao sredstvo za pridobijanje političkih poena”, istakao je stručnjak UN.

Madrigal-Borloz je pravnik iz Kostarike i predavač na Harvard univerzitetu u Kembridžu, Masačusets.

Njegovo putovanje u svojstvu stručnjaka UN po SAD uključivalo je stanice u Vašingtonu, Majamiju, San Dijegu, Birmingemu i Alabami.

Iz kancelarije UN, čije je sedište u Njujorku, saopšteno je i da se Madrigal-Borloz tokom putovanja sastajao sa državnim zvaničnicima i pripadnicima LGBTQ+ zajednica, koji su ga informisali o “značajnim nejednakostima u pogledu zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja” kojima su, između ostalog, izloženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.