Sud u Strazburu zatražio od Rusije da odmah oslobodi Navaljnog 1Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) zatražio je danas od Rusije da odmah pusti na slobodu opozicionara Alekseja Navaljnog, navodeći da postoji opasnost po njegov život.

„Sud je uzeo u obzir prirodu i obim rizika za život podnosioca zahteva, koji je razmotren u svetlu opštih okolnosti njegovog trenutnog pritvora“, naveo je Sud i dodao da Rusija kao potpisnica Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava ima „obavezu da poštuje“ odluku.

Odluka je objavljena i na blogu Alekseja Navaljnog.

Ta „privremena mera“ preduzeta je na osnovu zahteva koji je podneo Navaljni 20. januara, a u kojem traži svoje puštanje na slobodu.

Protivnik Kremlja je naveo da mere ruskih vlasti „ne mogu da pruže dovoljne garancije za njegov život i zdravlje“.

Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se mesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom. Njegovo hapšenje je izazvalo proteste širom Rusije, koji su završeni hapšenjem oko 11.00 ljudi.

Sud u Strazburu je podsetio da države članice Konvencije o ljudskim pravima „imaju obavezu da poštuju“ njegove privremene mere.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Sud u Strazburu zatražio od Rusije da odmah oslobodi Navaljnog”

  1. Da su službe htele da ubiju Navaljnog on nebi ni izašao iz Rusije.Ruske službe bar u tome imaju veliko iskustvo.Ovo je samo pritisak zapada na ruse koji neće doneti nikavog rezultata.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.