Sukob između izraelskih policajaca i Palestinaca izbio u istočnom Jerusalimu 1Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

Izraelski policajci i Palestinci sukobili su se protekle noći širom istočnog Jerusalima, a takvi neredi u anektiranom delu tog grada nisu viđeni mesecima.

Napetost u istočnom Jerusalimu raste otkako je počela potraga za napadačem koji je u subotu uveče ubio Izraelku na odsluženju vojnog roka na kontrolnom punktu kraj izbegličkog logora Šuafat.

Sukobi su se jutros stišali dok desetine hiljada Jevreja stiže u Stari grad u Jerusalimu da slavi praznik Sukot koji traje nedelju dana. Policija je saopštila da je uhapsila 23 ljudi posle sukoba, uključujući polovinu maloletnika.

Kako je navedeno maskirani demonstranti su bacali zapaljive bombe, kamenice i petarde na policajce.

Na video snimku koji je objavila policija vide se ulice pune krša i zapaljenih kanti smeća.

U nekim slučajevima policija je, kako je rekla, koristila bojeve metke protiv demonstranata, ali nije odmah bilo izveštaja o ranjenima.

Policijska potera poremetila je svakodnevni život stanovnika izbegličkog logora Šuafat na periferiji Jerusalima.

Ulazi i izlazi u logor su najpre bili zatvoreni i mada su kasnije otvoreni policajci su zaustavljali svako vozilo što je izazvalo saobraćajnu gužvu.

U odgovoru na takvu meru radnje, firme i škole u istočnom Jerusalimu su zatvorene u sredu u znak solidarnosti sa stanovnicima logora.

Nasilje je izbilo u vreme rasta napetosti na okupiranoj Zapadnoj obali gde izraelska vojska skoro svake noći od proletos, posle niza napada na Izraelce u kojima je ubijeno 19 ljudi, hapsi osumnjičene ekstremiste u cilju da uništi ekstremističke mreže i spreči buduće napade.

Od početka ove godine ubijeno je preko 100 Palestinaca na Zapadnoj obali, najviše od 2015.

Izrael tvrdi da su većina ubijenih bili ekstremisti, ali su stradali i mladići koji su protestovali protiv racija i drugi civili.

Istočni Jerusalim osvojen je u Šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze,a kasnije je anektiraan istočni deo tog grada.

Izraelski lideri smatraju ceo Jeruslim svojim večnim glavnim gradom.Palestinci planiraju da to bude glavni grad njihove buduće države koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.