Sutra nastavak pregovora EU i Velike Britanije o trgovinskom sporazumu 1Foto: EPA-EFE/JESSICA TAYLOR

Pregovori EU i Velike Britanije o trgovinskom sporazumu za period posle Bregzita biće nastavljeni sutra, dok dve strane i dalje ne uspevaju da premoste razmimoilaženja oko više pitanja.

Britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naveli su večeras u zajedničkoj izjavi posle razgovora da pregovarački timovi treba da preduzmu „dodatne napore“ da procene da li „značajne razlike“ mogu da budu prevaziđene.

Pregovori će biti nastavljeni sutra u Briselu, a Džonson i Fon der Lajen ponovo će razgovarati u ponedeljak ujutru.

Njih dvoje su večeras razgovarali telefonom posle jednodnevne pauze koju su pregovarači odredili jer posle intenzivnih razgovora i dalje postoje „značajna razmimoilaženja“ u vezi s pitanjima oko kojih mesecima nema saglasnosti.

Ključne prepreke postizanju sporazuma su razlike oko prava na ribolov, „ravnopravnih uslova“ na tržištu koja se tiču standarda za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i oko načina rešavanja budućih sporova.

To su ključna pitanja za EU koja strahuje da će Britanci smanjiti standarde zaštite životne standarde i upumpavati državni novac u svoje industrije, čime bi postali ekonomski rival Uniji u njenoj neposrednoj blizini.

Pregovori ulaze u kritičnu fazu jer se 31. decembra završava takozvani tranzicioni period posle Bregzita.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Iako bi obe strane osetile posledice, Velika Britanija bi bila mnogo teže pogodjena pošto sa EU obavlja gotovo polovinu trgovinske razmene.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.