švajcarska anti kovid protestFoto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Sa svega nešto manje od dve trećine potpuno vakcinisane populacije, Švajcarska ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u zapadnoj Evropi.

Trenutno broj zaraženih kovidom 19 eksponencijalno raste, uz porast broja novih slučajeva za između 50 i 60 odsto svake nedelje.

Međutim, piše Bi-Bi-Si, švajcarsko ministarstvo zdravlja, za razliku od susedne Nemačke i Austrije, ne razmišlja o uvođenju novih mera, čak naprotiv – Švajcarci će sutra na referendumu glasati o ukidanju kovid restrikcija.

Od samog početka pandemije, švajcarska vlada je morala da balansira sa uvođenjem novih mera za kontrolu širenja kovida 19 pošto je bila u obavezi da ostane verna švajcarskom sistemu direktne demokratije, u kojem vlada ima malu formalnu moć a narod ima poslednju reč.

Restriktivne mere u Švajcarskoj nikada nisu bile tako stroge kao u susednim zemljama.

Ljudima je bilo dozvoljeno da provode vreme napolju radi rekreacije kad god su to želeli a škole su bile zatvorene samo na nekoliko nedelja.

Ali prošlog leta, kada je broj novozaraženih dramatično opao, Švajcarska nije imala ni proslavljanje “slobode” poput Velike Britanije.

Umesto toga, uveden je sertifikat kao dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili imunitetu stečenom zahvaljujući preležanom kovidu.

U septembru je serfitifikat postao obavezan prilikom ulaska u kafiće, barove, restorane, bioskope, muzeje, sportske događaje i predavanja na univerzitetima.

Ali nisu se svi složili sa tim.

Vakcinacija je dugo bila osetljivo pitanje u Švajcarskoj, naročito u delu zemlje gde se govori nemački jezik, i vlada je naišla na otpor prilikom izdavanja naređenja.

Kada je sertifikat postao obavezan a testovi na kovid prestali da budu besplatni, život nevakcinisanih stanovnika je postao mnogo teži, a najprostiji odlazak uveče na pivo je postao mnogo skuplji.

Vlada se nadala da će ove mere podstaći ljude da se vakcinišu.

Umesto toga, mnogi su izašli na ulice u znak protesta, a drugi su se udružili kako bi prikupili dovoljno potpisa da bi kovid sertifikat bio stavljen pred “izazov” na referendumu.

U tome su uspeli i glasanje će sutra biti održano.

U strahu od rastućeg protivljenja kovid sertifikatu ministarstvo zdravlja se nije usudilo da uvede bilo kakve nove mere pred sutrašnje glasanje, iako su stručnjaci koji savetuju vladu uvereni da su Švajcarskoj neophodne nove mere tokom predstojeće “kovid zime”.

Preostaje da se vidi kako će “glas naroda” sutra presuditi na referendumu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.