Švajcarska primorana da uništi 10 miliona doza vakcine Moderna 1foto EPA-EFE/JUSTIN LANE

Švajcarska je prinuđena da uništi 10,3 miliona doza vakcine protiv korona virusa proizvođača Moderna pošto im je istekao rok trajanja, saopštilo je danas švajcarsko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je navelo da nema drugog izbora pošto je rok trajanja istekao u sredu, preneli su tamošnji mediji i dodali da vrednost vakcina iznosi oko 280 miliona švajcarskih franaka (294 miliona evra).

Pored toga, 2,5 miliona doza vakcine se i dalje čuva u vojnoj logističkoj bazi, a 7,8 miliona se čuva u skladištu u Belgiji, navelo je ministarstvo, koje je naglasilo da se strategija snabdevanja vakcinom od početka pandemije sastojala u naručivanju više doza nego što je potrebno za 8,7 miliona stanovnika Švajcarske.

Zemlja je naručila doze iz različitih laboratorija kako bi izbegla da postane zavisna od vakcina koje bi mogle da budu neefikasne i da bi izbegla probleme sa isporukom ili ugovorima koji se ne poštuju.

Švajcarski mediji su u junu preneli da zemalja ima višak od 38 miliona doza različitih vakcina protiv korona virusa, čiji će rokovi trajanja isteći pre kraja godine.

U toj zemlji, gde je umrlo 13.556 ljudi od početka pandemija, vakcinisano je gotovo 70 odsto stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari