Sve na štetu "slobodarske" Srbije 1Foto: Shutterstock/CC7

Da se lista nepoželjnih osoba u Srbiji proširila, sa LGBT i osoba okrenutih više ka zapadnim vrednostima, na državljane drugih nacija, pokazuje nam skorašnji primer beloruskog novinara, reditelja i protivnika tamošnjeg režima Andreja Gnjota.

Gnjota je Viši sud u Beogradu odlučio da izruči beloruskim vlastima koje ga traže zbog utaje poreza, iako se, opravdano, veruje da iza svega stoji Gnjotov anti-lukašenkovski aktivizam.

Čisto podsećanja radi, Gnjot je uhapšen krajem oktobra 2023. godine na beogradskom aerodromu po zahtevu Belorusije. Proveo je nekoliko meseci u Centralnom zatvoru, a pre odluke Višeg suda u Beogradu, neko vreme je bio u kućnom pritvoru.

Sve na štetu "slobodarske" Srbije 2
foto: Aleksandar Roknić/Danas

No, da te Srbija voli ‘ko majka ludu kćer’, pokazuje još primera, doduše, sada ruskih porodica – Elene Koposove i Irine Tereh. Njima se čak bavila služba bezbednosti naše zemlje – Bezbednosno-informativna agencija (BIA), te donela zaključak da su pretnja po bezbednost Srbije. Bezbednosnu pretnju, da ironija bude veća, donose – Koposova ,prevoditeljka, i Tereh koja se sa svojom porodicom bavi izdavanjem apartmana.

U čemu je caka? Pa, ako nisi četnik, navijač, Srbin, ili dobrodelatelj u službi Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, što se u Srbiji ne računa kao „strani plaćenik“ – ti si automatski nepoželjan, iliti pretnja po bezbednost. Što je donekle i logično, s obzirom da je doskorašnji šef BIA bio otvoreno proruski čovek Aleksandar Vulin.

Srbija, tako, voli da „uvozi“ Srbe od preko Drine, ali ne voli mnogo da pruži azil onima, za koje (ne)dokazani prijatelji Srbije, veruju da su „izdajnici“.

Ova vlast, odat je utisak, sva kršenja ljudskih prava ne čini iz neke osobite koristi već isključivo iz straha. Aleksandar Vučić, koji predstavlja Srbiju, plaši se, kako Zapada, tako i Istoka. To „padanje ničice“ vidi se u „dovlačenju“ ljudi kada dolazi Putin ili kineski lider Si Đinping.

Taj strah Vučića i ove vlasti video se kada mu je s „hercom“ odbrusila predsednica Malte, Vanesa Frejzer, koja je predsedavala Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, i kada je „lupila šakom o astal“ a Vučić se ugnjurio u sopstvenu nemoć. Njegovo huligansko palacanje i nemoć van čopora pokazalo se i kada je uvredio Slovence pa im se naknadno izvinjavao.

Po diktatu stranaca, ovde izgleda može sve. I neka. Srbija može izručiti Gnjota ili proterati Koposovu i Tereh. Njima će sigurno biti nezamislivo teško. No, ova Srbija treba nešto da zna – sve to što čini ide na neizmernu štetu „slobodarske“ Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari