Sve veći strah među Rusima koji žive blizu ukrajinske granice:"Gde su skloništa i gde da se sakrijemo u slučaju granatiranja?" 1EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Među Rusima koji žive u područjima u blizini ukrajinske granice raste zabrinutost sudeći po postovima lokalnih grupa na društvenim mrežama, pošto je kijevska kontraofanziva oko grada Harkova na severoistoku zemlje dovela ukrajinske snage na „prag“ Rusije.

„Volela bih da utvrdim koliko su stanovnici Šebekina bezbedni zbog nedavnih događaja. Uplašeni smo“, navela je Olga Podjolkova, koja živi u gradu Šebekino na oko pet kilometara od granice sa Ukrajinom, preneo je Moskou tajms.

„Oni se bore dovoljno blizu da mogu da se čuju udari. Je l’ smo već pod bombama?“ napisala je u sredu na društvenoj mreži VKontakte Natalija Ljovina, koja živi u Valujkiji, selu na oko 15 kilometara od Ukrajine.

Valujki i Šebekino se nalaze u ruskom regionu Belgorod, čije su južne granice postale defakto linija kontakta nakon što su ruske trupe koje su okupirale ukrajinski region Harkov istisnute ranije ovog meseca.

Iako Kijev ne daje nagoveštaje da će ukrajinske snage ući u Rusiju, prekogranični napadi su postali češći poslednjih dana, piše Moskou tajms.

Stanovnici sela Krasnji Kotura na granici su evakuisani u sredu nakon „granatiranja sa ukrajinske strane“, napisao je na Telegramu guverner regiona Belgorod Vlačeslav Gladkov. On je takođe ukazao da je u sličnom napadu na selo Šelaevo na manje od deset kilometara od Ukrajine u utorak ranjeno dvoje lokalnih stanovnika.

Borbe u blizini rusko-ukrajinske granice u drugim područjima, uključujući regione Kursk i Brjansk, su sporadični od početka invazije u februaru, što je rezultiralo pričinjenom štetom u ruskim gradovima i selima.

Ukrajinski zvaničnici su usvojili politiku „strateške dvosmislenosti“ prema napadima u ruskim pograničnim područjima, tako da ne potvrđuju, ali ni ne demantuju svoju umešanost.

Reagujući na incidente, Gladkov je naredio zvaničnicima da stanovnicima stambenih blokova u regionu obezbedi pristup podrumima u slučaju vazdušnog napada.

„Instrukcije sam dao pre dva meseca. Još nisam video izveštaj o tome“, rekao je Gladkov na sastanku o ovom pitanju ranije ove nedelje. Uprkos naporima guvernera, izgleda da su gradovi i sela loše pripremljeni za napad ukrajinskih snaga punih razmera ako bi se materijalizovao.

„Kako možemo da se uzdamo u podrume koji su plavljeni i gde su cevi ‘fiksirane’ lepljivom trakom?“ žalila se u utorak Alisa Tomsina, koja živi u okrugu Šebekinski u regionu Belgorod, tokom lajvstrima sa šefom okruga Vladimirom Ždanovim.

Kao i drugi zvaničnici okruga, Ždanov organizuje dnevne lajvstrimove da bi odgovorio na zabrinutosti stanovnika nakon naređenja koje je ranije ove nedelje izdao guverner Gladkov.

„Ne verujte glasinama. Molim vas da verujete samo zvaničnim izvvorima“, rekao je Ždanovv onima koji su slušali lajvstrim. „Naše snage reda, pripadnici pogranične službe i vojske pružaju garancije bezbednosti naših stanovnika 24 sata dnevno. Sve agencije rade normalno.“

Ispostavlja se da su lokalni stanovnici naročito zabrinuti zbog pistupa skloništima od bombi.

„Gde su u gradu skloništa od bombi i gde da se sakrijemo u slučaju granatiranja?“ pitala je stanovnica Šebekinskjija Maria Ivanova u postu ispod saopštenja o lajvstrimu sa visokim zvaničnikom okruga.

„Da li imamo bilo kakvo sklonište od bombi?“ pitala je druga Irina Peredistaja.

Drugi su, pak, izrazili zabrinutosti u vezi s tim da li Rusija ima dovoljno kapaciteta za vazdušnu odbranu.

„Recite nam da li na granici postoji vazdušna odbrana i šta treba stanovnici da rade“, napisala je Ljovina iz Valujkije ispod drugog saopštenja o lajvstrimu lokalnog zvaničnika.

Uprkos nastojanjima vlasti da umire strahove, ima dokaza, piše Moskou tajms, da neki stanovnici pograničnih regiona Belgoroda nastoje da napuste područje, očekujući borbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.