SZO: Broj zaraženih korona virusom u porastu u 110 zemalja 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Broj zaraženih korona virusom u porastu je u 110 zemalja, i veći je za 20 odsto na globalnom nivou, dok je broj smrtnih ishoda povećan u tri od šest regiona prema statistici Svetske zdravstvene organizacije (SZO), izjavio je danas na brifingu za medije direktor SZO Tedros Adhamon Gebrejesus.

Gebrejesus je ocenio da se pandemija menja, ali da nije gotova.

„Naša sposobnost da pratimo promene koronavirusa je ugrožena, jer izveštavanje o zarazi i genomsko sekvenciranje opadaju, što znači da postaje sve teže pratiti i analizirati omikron i buduće varijante koronavirusa u nastajanju“, upozorio je Gebrejesus.

Naglasio je da se bliži sredina 2022 . godine, što je trenutak do koga je SZO pozvala sve zemlje da vakcinišu najmanje 70 odsto populacije.

„U proteklih 18 meseci širom sveta distribuirano je više od 12 milijardi doza vakcina protiv kovida, a 75 odsto starijih od 60 godina i zdravstvenih radnika je do sada vakcinisano na globalnom nivou“, rekao je Gebrejesus, ali je upozorio da je samo 58 zemalja uspelo da vakciniše 70 odsto populacije.

„Dok je u 2021. gomilanje vakcina od strane bogatih zemalja i zemalja proizvođača bila glavna prepreka pristupu vakcinama, ove godine ključni izazovi su manjak političke volje i širenje dezinformacija“, upozorio je Gebrejesus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.