SZO i UNICEF pozvali škole da ostanu otvorene, uz primenu epidemioloških mera 1Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Kako se milioni školske dece vraćaju u škole širom Evrope, gde je dominantan visoko zarazan delta soj korona virusa, Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu i Regionalna kancelarija UNICEF za Evropu i Centralnu Aziju pozvale su danas da škole da ostanu otvorene, uz primenu epidemioloških mera.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge ocenio je da je pandemija izazvala „najkatastrofalniji poremećaj u obrazovanju u istoriji“.

„Zato je od ključnog značaja da se učenje u učionici nastavi u celoj Evropu. To je izuzetno važno za obrazovanje dece, njihovo mentalno zdravlje i socijalne veštine, kako bi im škole pomogle da budu srećni i produktivni članovi društva“, rekao je Kluge.

Upozorio je da će proći još vremena pre nego što pandemiju ostavimo iza sebe, ali da školovanje dece u školi mora ostati primarni cilj, tako da im ne oduzimamo životne prilike koje zaslužuju.

„Ohrabrujemo sve zemlje da škole ostanu otvorene i pozivamo sve škole da preduzmu mere za smanjenje rizika od kovida i širenja različitih varijanti“, poručio je Kluge.

Preporučene mere, kako se ističe u zajedničkom saopštenju dve organizacije, uključuju nuđenje nastavnicima i drugom školskom osoblju vakcine protiv kovida u nacionalnim planovima vakcinacije, uz obezbeđivanje vakcinacije ugrožene populacije.

„Osim toga, deca od 12 godina i starija, koja imaju zdravstvena stanja koja značajno povećavaju rizik po njih, moraju biti vakcinisana“, ističe se u saopštenju.

Preporučuje se i bolja ventilaciju u učionicama, smanjenje broja učenika u razredima gde je to moguće, fizičko distanciranje i redovno testiranje dece i osoblja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.