Talibani ne priznaju da je vođa Al Kaide boravio u Avganistanu, ali istražuju te tvrdnje 1Foto: BETA/AP/Rahmat Gul

Talibani su u danas saopštili da istražuju ono što su nazvali „tvrdnjama“ da je vođa Al Kaide Ajman al-Zavahri ubijen u napadu američkog drona u prestonici Avganistana.

Grupa u saopštenju međutim insistira da „nema saznanja o dolasku i boravku“ Al-Zavahrija u Avganistanu. To je prvi put da talibani reaguju na američko saopštenje da je Al-Zavahri bio meta njihovog napada u nedleju

Iako talibani poriču saznanja o Al-Zavahrijevom prisustvu, američki zvaničnici su rekli da je šef Al Kaide boravio u sigurnoj kući u Kabulu povezanoj sa zamenikom vođe talibana.

Al-Zavahri je ubujen u napadu kada je izašao na balkon sigurne kuće.

Njegovo prisustvo u Kabulu i ubistvo dodatno su zategli odnose između talibana i Zapada, posebno nakon što su avganistanski lideri zatražili hitnu finansijsku pomoć kako bi se izborili sa ekonomskom krizom koja je usledila nakon povlačenja SAD pre godinu dana.

Talibani su u sporazumu iz Dohe obećali da neće pružati utočište članovima Al Kaide ili onima koji žele da napadnu SAD.

SAD su se sporazumom obavezale da će povući svoje trupe iz Avganistana i da neće napadati talibane.

Prva izjava talibana o napadu koja je data u utorak samo je potvrdila da je do njega došlo, bez pominjanja Al-Zavahrija i u njoj je napad osuđen kao „jasno kršenje sporazuma iz Dohe“.

U novom saopštenju danas, čini se da talibani pokušavaju da spreče eskalaciju tenzija dok sa američkim zvaničnicima vode razgovore o 3,5 milijardi dolara avganistanske imovine zamrznute u SAD.

Talibani su saopštili da su naredili „ozbiljnu i sveobuhvatnu istragu o različitim aspektima pomenutog događaja“.

Američki zvaničnici su rekli da je Al-Zavahri mesecima boravio u kući glavnog pomoćnika Sirajudina Hakanija u Kabulu.

Hakani je najviši zamenik vrhovnog vođe talibanskog pokreta, Mule Haibatalaha Akhundzade. On takođe služi kao ministar unutrašnjih poslova u vladi koju vode talibani i na čelu je mreže Hakani, moćne frakcije unutar pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.