Temperaturna razlika u Rusiji dostigla 85,6 stepeni Celzijusa, gotovo oboren rekord 1EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Temperaturne razlike u Rusiji dostigle su u sredu 85,6 stepeni Celzijusa, što je najveća razlika u jednoj zemlji od 1954, pokazuju podaci na sajtu „Climate Reanalyzer“.

Temperatura u Šatoju u južnoj republici Čečeniji iznosila je 24,5 stepeni Celzijusa dok je na 6.000 kilometara odatle u Ojmjakonu u republici Saha pala na – 61,1 stepen Celzijusa.

„Pad temperature na ispod 60 stepeni Celzijusa je redak i nije zabeležen izvan Grenlanda na Severnoj hemisferi deset godina“, napisao je u čestvrtak meteorolog Skot Dankan na Tviteru, preneo je Moskou tajms.

Temperaturne anomalije i ekstremni nivoi padavina postaju nova normala, pošto se klimatske promene ubrzavaju, upozorili su naučnici UN u avgustu u svom izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama. Pošto se Rusija zagreva tri puta brže nego planeta kao celina, stepen klimatskih ekstrema bi mogao da bude vidljiviji nego na drugim mestima.

„U 2020-im moramo da obratimo posebnu pažnju na toplotne talase i suše u južnoj Rusiji i na ekstremnije padavine u drugim delovima zemlje“, rekao je za Moskou tajms Aleksej Kokorin, šef za istraživanje klime i energetskih pitanja u Svetskom fondu za zaštitu prirode (WWF) u Rusiji.

Uobičajene temperaturne razlike tokom dana između područja na severu i jugu Rusije iznose između deset i petnaest stepeni Celzijusa, rekao je za državnu novinsku agenciju Tas Evgenij Tiškovets, vodeći naučnik u Centru za vremensku prognozu „Fobos“. On je dodao da ono što se dogodilo 8. decembra predstavlja „ekstremnu anomaliju“ i da je samo u evropskim delovima Rusije temperaturna razlika iznosila čak 50 stepeni Celzijusa.

U Pskovu, gradu na 500 kilometara zapadno od Moskve, temperature su pale na – 25,8 stepeni Celzijusa, što je najniža temperatura do sada izmerena na taj dan. U međuvremenu, u Volgogradu, Astrahanu, Sočiju i još nekoliko gradova na jugu su zabeležene rekordno visoke temperature.

Izmerena temperatura u sredu od – 61,1 stepena Celzijusa u Ojmjakonu bila je najniža zabeležena temperatura u decembru u Rusiji od 1984. i jedna od najnižih ikada zabeleženih u zemlji. Temperatura od 2008. nije padala ispod – 60 stepeni Celzijusa, rekla je meteorolog Tjeri Gus.

Iako je temperaturna razlika od 85,6 stepeni Celzijusa velika, i dalje nije oboren rekord iz 1954. kada je ta razlika u SAD iznosila 88 stepeni Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.