Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Lideri grupe poslanika u kojoj se nalaze i zagovornici i protivnici izlaska iz EU kažu da bi mogli da podrže alternativna rešenja ako prepravljena verzija sporazuma premijerke Tereze Mej ne dobije većinu glasova u Donjem domu. Potpredsednik ove grupe Endru Persi upozorava da bi preko 30 članova parlamenta moglo da blokira izlazak bez sporazuma.

Vlada je saopštila da se „hitno“ nastavljaju „produktivni“ pregovori u Briselu, čiji je cilj rešavanje spornih pitanja. Velika Britanija bi trebalo da izađe iz EU 29. marta. Međutim, vlada uporno odbija da isključi mogućnost Bregzita bez formalnog sporazuma, u slučaju da premijerka ne dobije dovoljnu podršku parlamenta. Irska vlada je juče objavila čitav niz hitnih mera za podršku firmama, zaštitu radnih mesta i glavnih javnih službi, koje će biti pokrenute u slučaju da Velika Britanija izađe iz EU bez dogovora.

Mnogi poslanici strahuju da bi takav izlazak bio štetan po poslovanje firmi i da bi izazvao haos u lukama. Sve veća zabrinutost će dostići vrhunac sledeće srede kada poslanici ponovo budu raspravljali o Bregzitu i, ako Britanija i EU do tada ne postignu sporazum, glasali o budućim opcijama.

Iz Persijeve grupe navode da su „brojni“ torijevski članovi parlamenta spremni da podrže amandman, koji su predložili bivši ministar Oliver Letvin i laburistkinja Ivet Kuper, po kojem bi parlament imao mogućnost odlaganja Bregzita i sprečavanja izlaska bez sporazuma ako dogovor sa EU ne bude postignut do sredine marta. Nekolicina ministara, uključujući i neke iz kabineta, bi takođe mogla da podrži ovaj amandman, što bi predstavljalo direktan izazov za premijerkin autoritet. Kako navodi Bi-Bi-Si, nekoliko njih je reklo da bi bili spremni da izgube svoj posao da bi podržali amandman.

Bregzitovci iz ERG, koje predvode Džejkob Ris-Mog i Stiv Bejker, insistiraju na tome da opcija „bez sporazuma“ mora da bude sačuvana kao prednost pri pregovorima u Briselu i nedavno su odbili da podrže predlog Tereze Mej da o tome bude održano glasanje.

Vlada je kao „produktivne“ okarakterisala poslednje pregovore u Briselu u kojima su učestvovali sekretar za Bregzit Stiven Barkli, državni tužilac Džefri Koks i glavni pregovarač EU Mišel Barnije. Kako je najavljeno, pregovori će preći na „tehnički nivo“ kada se njih trojica budu sastali početkom naredne sedmice. U međuvremenu, Tereza Mej će u nedelju otputovati na dvodnevni samit EU lige arapskih zemalja u Egiptu, kojem će prisustvovati i drugi lideri uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i irskog premijera Lea Varadkara.

Povezani tekstovi