Todorić: Plenković je o svemu odlučivao 1Foto: N1

Kako pišu hrvatski mediji, na početku obraćanja, Ivica Todorić je naglasio da je jedna od najvažnijih tema pre tri godine bila afera Agrokor koja je imala politički, društveni i ekonomski uticaj. Dodao je da se o Agrokoru mnogo pisalo i da prethodnih godina nije zakazivao nikakve konferencije niti je izlazio pred javnost na ovakav način.

„Sve je počelo je kada je ministarka privrede Martina Dalić rekla da će biti nova skupština. Ja sam bio šokiran, bilo mi je jasno da je iza toga Andrej Plenković. Donio sam odluku da bude najmanja šteta za mene i druge učesnike. Ja sam se povukao, do 16.3. nisam imao nikakvog pojma da bi se tako nešto moglo dogoditi. Nisam imao nikakvu dokumentaciju, niti jednog papira. Bio sam siguran da ću to što se meni dogodilo ja dokazati sigurno i da ću ja pobditi u toj celoj aferi Agrokor jer sam ja znao celu istinu, samo je moj problem bio što za tu istinu nisam imao dokaze. Morao sam strpljivo graditi tu svoju kulu od karata koja bi na kraju dobila sliku svega i da to mogu na kvalitetan način predstaviti“, rekao je Todorić.

On je napomenuo i to da je Borg grupa odradila svoj posao i da je pet mejlova cela priča o Agrokoru. Dodao je i to da je Martina Dalić od prvog dana rekla kako on više nije vlasnik i da ne može da veruje šta su sve napravili i izmislili. „Prvi mejl, 23. februara 2017., nakon što je potpisao garanciju za kredit za Agrokor sa Sperbankom sa celom svojom imovinom.

Gospodin Korunić (Tonći Korunić iz firme InterCapital, jedan od članova grupe Borg) u prilogu mejla šalje stanje Agrokora, a dan pre je zaposlen tamo i u deset sati je već imao stanje Agrokora. Drugi mejl je naslovljen na Dalić i Zdravka Marića.

U njemu on kaže da Todorić treba doći u Vladu na sastanak, a onda i da ja moram svoju kompaniju za jedan evro predati. Upravo sam potpisao garanciju za kredit, a on piše da ja moram svoju kompaniju predati dalje“, ispričao je Todorić.

Prema rečima Todorića, Korunić navodi da je u Agrokoru loše stanje i zahteva od Plenkovića da ga (Todorića) hitno zove u Vladu na sastanak.

„Plenković već u trećem i četvrtom mejlu izvršava nalog gospodina Korunića. Poslednji mejl je od Dalić, koja kaže ‘da nakon ovoga vlasnička struktura Agrokora više neće biti takva kakva je bila do sada’. Dogovor je bio da ja dođem u Vladu, da popijemo kafu, a oni posle krenu s fejk njuzom da sam predao Agrokor. Lažu – da sam dužan porez, da je 12 milijardi evra prebačeno na neke tajne račune, a gde su im dokazi za to“, rekao je Todorić.

On je naglasio da je jedino premijer Hrvatske Andrej Plenković znao ko će biti novi vlasnik Agrokora, kao i to da su Korunić i Borg grupa osmišljeni kako bi oteli Agrokor.

„Mogu navesti sve što je izvedeno iz Hrvatske, a što treba vratiti. Taj novac je toliki da bi se mogla pokrenuti cela poljoprivreda i industrija, a to se nije dogodilo zbog političkog uticaja. Imamo sve dokumente, hodograme, mejlove, koji dokazuju da je Plenković unapred o svemu odlučivao i kome je na kraju namestio Agrokor za kunu“, poručio je Todorić.

Podsetimo, Todorić se pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna (oko 134 miliona evra) nalazi još od novembra 2017. godine. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić, kao i 12 Agrokorovih menadžera i revizora. Todorić je izvesno vreme proveo u Londonu bežeći od hrvatskih vlasti, a nakon izručenja Hrvatskoj sproveden je u zatvor.

U novembru 2018. godine na slobodu je izašao uz kauciju od 7,5 miliona kuna (oko milion evra) i mere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.