Todoriću određena kaucija od 7,5 miliona kuna 1Ivica Todorić Foto: Fonet/Zoran Jovanović

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu zaključilo je da bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić može istražni zatvor da zameni kaucijom od 7,5 miliona kuna, saznaje HRT u sudu.

„Preinačena je odluka istražnog sudije. Veće smatra da se kaucijom može ispuniti ista svrha. Sedam i po miliona kuna gotovog novca koje bi Ivica Todorić trebalo da položi na račun da bi izbegao istražni zatvor“, rekao je portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, a prenosi N1. Osim uplate kaucije u gotovini, sudsko veće je odredilo i meru zabrane napuštanja Zagreba, kao i predaju pasoša.

Pojasnio je da su uz iznos od 7,5 miliona kuna, koje bi Todorić u gotovini trebalo da uplati na račun suda kako bi izbegao dalji istražni zatvor, određene i mere opreza, a to su zabrana napuštanja Zagreba i polaganje pasoša.

Istražni sudija Županijskom suda u Zagrebu odredio je prošle sedmice pritvor osnivaču Agrokora Ivici Todoriću zbog opasnosti od bekstva.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12 Agrokorovih menadžera, kao i revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko firme Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Advokat: Todorić nema novca za kauciju

Advokat Čedo Prodanović izjavio je danas, posle odluke vanraspravnog veća koje je odredilo kauciju Ivici Todoriću u iznosu od 7,5 miliona kuna (milion evra), koja mora biti u gotovini, da njegov branjenik trenutno nema novca.

„Trenutno ga nema, zaista. Kako će ga skupiti ne znam, to će biti određeni problem. Mi smo se nadali da ćemo moći nekom nekretninom premostiti taj problem, u tom pravcu smo i napravili određene pripreme, ali sada s ovim iznosom ćemo se morati pomučiti“, rekao je Prodanović.

Upitan da li ima ko da mu pomogne, Prodanović je rekao da Todorić ima prijatelje, „ali milion evra nije mala stavka“, javjio je N1 Hrvatska. „Imam i ja puno prijatelja, ali ne znam koji bi to mogao. On možda ima neke bolje“, dodao je on.

Ako ne uspe da sakupi novac za kauciju, Todorić će morati da ostane u pritvoru, a pitanje je koliko dugo. „Istražni zatvor po normalnim predmetima traje šest plus šest meseci, to je zakonska odredba. Ovo je pesimističko pitanje, probaćemo naći novac“, odgovorio je Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.