Tolkač: Iznenađujuće veliki broj građana se priključio "Maršu solidarnosti za Ukrajinu" u Beogradu 1Foto: Marko Čonjagić/ Danas

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas da je za članove te ambasade bilo iznenađenje koliko se veliki broj građana Beograda danas pridružio „Maršu solidarnosti za Ukrajinu“, koji je organizovan povodom druge godišnjice od ruskog napada na tu zemlju.

Tolkač je za RTS rekao i da Ukrajina neće menjati svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je to „stvar principa“, ali da bi cenili „kada bi Srbija pokušala“ da se pridruži sankcijama protiv Rusije.

„Mi smo organizovali ovaj marš i zamolili građane i diplomatsku zajednicu da nam se pridruže. Mnogo srpskih građana se pridruzilo ovom maršu, to je bilo veliko iznenađenje za mene, i za sve nas. Ono što mogu da kažem je da svi mi moramo da sačuvamo mir, i da očuvamo tu reč – mir, njeno značenje. U tom slučaju mislim da je naša inicijativa i inicijativa našeg predsednika (Volodimira Zelenskog) da se započnu razgovori o mirovnoj formuli, veoma važna“, rekao je Tolkač.

Istakao je da se u svetu dešavaju velike promene, i da mora da se razgovara „kakvi će mehanizmi moći da zaštite mir“.

Na pitanje kako Ukrajina gleda na to što nije priznala nezavisnost Kosova, dok u isto vreme Kosovo pruža punu podršku Ukrajini, a Srbija se ne pridružuje EU u uvođenju sankcija protiv Rusije, Tolkač je odgovorio da je stav Ukrajine „stabilan i nepromenjen“, kao i da je nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova „stvar principa“.

„Od početka smo podržavali Srbiju po tom pitanju. Poslali smo vojnike, svoje trupe na Kosovo, i tokom 20 godina pokušavali da štitimo Srbe u Štrpcu. Mi smo to činili pre početka rata u Ukrajini. Mi ne želimo da kršimo principe“, kazao je Tolkač.

Ambasador je rekao da Ukrajina ceni humanitarnu podršku Srbije, kao i napore Vlade da pruži podršku ukrajinskim izbeglicama.

„Cenili bismo kada bi Srbija pokušala da se priključi spoljnoj politici EU i sankcijama protiv Rusije, ali to je pre svega odluka Srbije“, zaključio je Tolkač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari