Tonik od pelina "lek" za koronu 1Foto: EPA/ DANIEL IRUNGU

Predsednik Tanzanije obećao je da će poslati avion na Madagaskar kako bi uvezao biljni tonik za koji predsednik ove zemlje tvrdi da je lek za virus korona.

Predsednik Republike Kongo je takođe najavio da će uvesti ovaj napitak koji se proizvodi od biljke pelin koja je izvor jednog sastojka koji se koristi u lečenju malarije. Svetska zdravstvena organizacija kaže da nema nikakvog dokaza da je to lek i upozorava ljude na posledice samostalnog lečenja.

Ovaj napitak se prodaje pod imenom Kovid-organiks i počeo je da se reklamira pošto je testiran na manje od 20 ljudi tokom perioda od tri nedelje, rekao je predsednikov šef osoblja Lova Hasinirina Ranoromaro za Bi-Bi-Si.

Povodom početka prodaje ovog napitka, SZO je u saopštenju navela da ne preporučuje „samostalno lečenje bilo kakvim lekovima kao vida prevencije ili leka za kovid 19“.

Iz organizacije su ponovili ranije izjave predsednika Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa da ne postoje „prečice“ za pronalazak efikasnog leka za borbu protiv virusa korona i dodali da se na međunarodnom nivou sprovode ispitivanja radi pronalaska leka.

I druge zdravstvene organizacije savetuju izbegavanje navodnih lekova za virus, uključujući biljne terapije i čajeve i navode da je najbolji način za sprečavanje infekcije taj da se izbegava izloženost virusu.

Napitak Kovid-organiks su kupile i druge afričke zemlje. U subotu je Madagaskar poslao isporuku u Gvineju Bisao, a i Ekvatorijalna Gvineja je takođe dobila isporuku.

Tanzanijski predsednik Džon Magufuli je rekao da je je već u kontaktu sa vladom Madagaskara i da će poslati avion da preuzme lek. „Komuniciram sa Madagaskarom, oni su već u pismu napisali da su otkrili lek. Poslaćemo avion da donese lek kako bi i stanovnici Tanzanije mogli da imaju koristi od njega. Naša vlada radi danonoćno“, rekao je Magufuli.

On se već ranije našao na meti kritika zbog reakcije na pandemiju virusa korona, pošto je ohrabrivao ljude da nastave da se okupljaju u bogomoljama, dok je najveći deo sveta u izolaciji. Odlaganje sprovođenja strožih mera za sprečavanje daljeg širenje zaraze u Tanzaniji bi zemlju moglo da dovede do velikog skoka pozitivnih slučajeva, upozorava SZO. U Tanzaniji ima 480 potvrđenih slučajeva virusa korona, dok Kongo ima 229, a Madagaskar 135.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.