TRAMP: Fantastičan sastanak sa papom 1Foto: EPA/ Alessandra Tarantino / POOL

Američki predsednik Donald Tramp, na trećoj stanici svoje međunarodne turneje, u Vatikanu sastao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Kako piše Bi-Bi-Si, nakon 30-minutnog sastanka Vatikan je saopštio da su sagovornici razmenili mišljenja o pitanjima koja se tiču „promovisanja mira u svetu kroz političke i međuverske dijaloge“, kao i da su razgovarali o nastavku d obrih odnosa, da bi zajednički „pomagali ljudima na poljima zdravstvene zaštite, obrazovanja i pomoći migrantima“.

Nakon sastanka razmenili su poklone. Tramp je papi dao zbirku rukopisa Martina Lutera Kinga. Papa je Trampu poklonio potpisanu kopiju poruke koju je poslao povodom Svetskog dana mira , kao i neke od njegovih spisa o značaju očuvanja okoline. Poklonio mu je i malu skulpturu maslinovog drveta, rekavši: „Želja mi je da vi postanete maslinovo drvo koje će doprineti izgradnji mira“, na šta je Tramp odgovorio da nam je „mir potreban“ i obećao da će pročitati spise koje je dobio. Tramp je izjavio da su imali „fantastičan sastanak“.

Predsednik SAD i papa su se u prošlosti „mimoilazili“ oko pitanja kao što su migracije, klimatske promene i zid između Meksika i SAD. Boraveći u Rimu, Tramp se sastao i sa italijanskim predsednikom i premijerom, a kasnije ga je očekivao let u Brisel na NATO samit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.