Tramp lagao 15 puta dnevno 1Foto: FoNet/AP

Taj list naglašava da Tramp, kako mu odmiče predsednički mandat, javno iznosi sve više netačnih podataka i činjenica, jer ih je tokom 2017. godine imao 1.989, što znači da ih je ove godine utrostručio. Anketa koja je rađena u decembru ove godine pokazala je da manje od 30 odsto ispitanika veruje Trampovim izjavama i reč je o njegovim najvatrenijim pristalicama.

Slično istraživanje u novembru pokazalo je da 58 odsto ispitanika smatra da Tramp nije pošten, dok svaki treći veruje da jeste, a 50 odsto je reklo da je „manje pošten“ od većine svojih prethodnika u Beloj kući. Kada smo videli predsednika tako ravnodušnog prema granici između istine i laži, ili tako željnog da izbriše tu granicu, upitao je istoričar Majkl Bešlos, komentarišući rezultate istraživanja. On je istakao da se američki Ustav gotovo i ne bavi tom temom, jer se, u vreme kada je pisan, smatralo da će svi stanari Bele kuće slediti primer prvog predsednika Džordža Vašingtona, koji nikada nije izrekao laž.

Vašington post navodi da je Tramp do maja ove godine izgovarao neistine 200 do 250 puta mesečno, a potom je ubrzao tempo, pa je u julu i avgustu to uvećao na 500 puta, u septembru na 600, a u oktobru na čak 1.200. U novembru je slagao 900 puta, da bi se u decembru vratio na svega 200 neistina. Do letnjeg povećanja broja neistinitih tvrdnji došlo je nakon što je Bela kuća ukinula redovne konferencije za medije i jedini glas administracije bio je Tramp.