Foto: FoNet/AP

I buduća predsednica Predstavničkog doma demokrata Nensi Pelosi nudi saradnju sa Trampom iako obećava da će „njegova administracija biti pod nadzorom“. Pelosijeva je obećala da će njena partija biti kontrateža Beloj kući.

Na konferenciji za novinare u sredu u Beloj kući, dan nakon srednjoročnih izbora, Tramp je pružio demokratama „maslinovu grančicu“ predlažući da dve partije rade zajedno na zakonodavnim prioritetima. Nagovestio je da bi mogao da sarađuje i na pitanjima poput infrastrukture, trgovine i zdravstva. Ali, ako demokrate počnu da pišu sudske naloge protiv njega, republikanci će im se, kako je rekao, osvetiti u naturi. Preuzimanje većine u Predstavničkom domu znači da će demokrate sada kontrolisati i sve panele i komitete ovog doma koji mogu da istražuju poslovne afere Trampa, uključujući i poreske prijave, ali i da koče njegovu zakonodavnu agendu.

Donald Tramp je došao u Istočnu sobu Bele kuće sa maslinovom grančicom u ruci, pišu američki mediji, ali se činilo kao da su mu ruke „često bile iza leđa“. Naciji je kazao da bi voleo da radi sa demokratama te da bi u stvari mogla biti „dobra stvar to što su oni preuzeli Predstavnički dom“.

Istovremeno, nije odstupio od ofanzivne retorike koja je karakterisala njegovu kampanju. Za razliku od prethodnih predsednika SAD koji su, nakon sličnih izbornih gubitaka, znali priznati da su na neki način poniženi te da su izvukli pouku. Recimo Bil Klinton i Barak Obama, čije su partije izgubile Predstavnički dom na srednjoročnim izborima, te poraze su koristili da odrede novi smer radi uspeha kampanje reizbora. Tramp nema takvih misli, piše BBC, već je izborne rezultate nazvao „veoma bliskim kompletnoj pobedi“. Predsednik možda kaže da želi „jedinstvo, mir i ljubav“ ali je jasno da to želi pod sopstvenim uslovima. Predsednik se čak podsmevao republikancima koji ga, kako kaže, „nisu slušali tokom kampanje“ pa su izgubili u izbornim trkama. „Obavili su loš posao. Nisam siguran da bih trebao biti sretan ali osećam se dobro“.