Tramp odustao od zida, traži 5,7 milijardi dolara za čeličnu ogradu ka Meksiku 1Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

„Na zahtev demokrata, to će biti čelična barijera, a ne betonski zid“, rekao je sinoć Tramp, koji je govorio o „rastućoj humanitarnoj i bezbednosnoj krizi“ u trenutku kada je spor oko zida u protekle dve nedelje doveo do delimične blokade vlade SAD.

„Naša južna granica je mesto ulaska ogromne količine droge, uključujući metamfetamin, heroin, kokain i fentanil“, izjavio je Tramp, ponovo optužujući demokrate da „odbijaju da finansiraju graničnu bezbednost“.

Tokom devetominutnog govora, u ozbiljnom tonu, Tramp nije govorio o mogućnosti uvođenja posebnih vanrednih mera, o kojima je ranije govorio.

Tramp bi sutra trebalo da poseti granicu s Meksikom. Zbog nesuglasica s demokratama više od dve nedelje je delimično blokiran rad saveznih vlasti u SAD.

Tramp je rekao da neće popusti i da će nastaviti da traži više od pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom u borbi protiv ilegalne imigracije.

Delimičnom blokadom rada saveznih organa obuhvaćeno je oko 800.000 zaposlenih širom SAD koji su na prinudnom odmoru ili rade bez novčane nadoknade.