Foto: Fonet/AP

Tramp je na konferenciji za medije pozvao sve relevantne faktore da priznaju Jerusalim i dodao da su Senat i Kongres odobrili ovu odluku. „Nakon dve decenije, nismo bliže mirovnom sporazumu Izraela i Palestine, stoga sam doneo odluku da zvanično priznam Jerusalim za prestonicu Izraela“, rekao je.

Predsednik SAD kaže da je ova odluka doneta u najboljem interesu SAD i mira između Izraela i Palestine. Tramp kaže da je ovaj čin ključan korak ka miru. „Jerusalim mora da ostane grad gde će se moliti i Jevreji i muslimani i hrišćani“, rekao je on i pozvao osoblje ambasade SAD u Izraelu da počne proces preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Tramp je dodao da njegovi prethodnici nisu imali volju da reše višedecenijski sukob između Izraela i Palestine, ali su, kao predsednici, rešavali probleme u skladu sa zahtevom vremena.

I pored brojnih upozorenja zapadnih i arapskih saveznika, Tramp je Stejt departmentu naložio da počne sa potragom za mestom na kojem bi mogla da se smesti američka ambasada a, kako se očekuje, to će biti deo višegodišnjeg procesa izmeštanja diplomatskih operacija iz Tel Aviva. Jedan visoki zvaničnik predsednikove administracije je izjavio da bi izgradnja ambasade mogla da potraje i tri-četiri godine. Inače, ni jedna zemlja na svetu nema svoju ambasadu u Jerusalimu.

Ova Trampova odluka predstavlja preokret u decenijama dugoj američkoj politici prema kojoj je Jerusalim smatran za deo „dvodržavnog“ rešenja za Izraelce i Palestince, koji žele Istočni Jerusalim za svoj glavni grad. Saveznici Vašingtona sa Bliskog istoka su odmah upozorili na moguće opasne posledice ovakvog poteza, ali američki zvaničnici brane odluku predsednika i tvrde da ona „zapravo odražava fundamentalnu istinu da je Jerusalim sedište izraelske vlade i da kao takav treba i da bude prepoznat“, kao i da cilj ove odluke nije favorizovanje Izraela.

„Predsednik veruje da je to samo prepoznavanje i priznavanje realnosti… na osnovu istine koja ne može da se porekne. To je jednostavno činjenica“, rekao je jedan zvaničnik.

Nije jasno kakvu će političku korist Tramp imati od ovog poteza, navodi Rojters. Ova odluka će uzbuditi republikanske konzervativce i evangelističke hrišćane koji čine veliki deo njegovih političkih pristalica, ali će ugroziti Trampova nastojanja za većom stabilnošću na Bliskom istoku, kao i postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca.

Priznanje Jerusalima kao glavnog grada svakako će povećati tenzije u regionu, a možda i šire. Već je sam nagoveštaj Trampove odluke izazvao uznemirenost širom Bliskog istoka, što je samim tim povećalo mogućnost da dođe do nemira, nasilja i krvoprolića.

Tramp je telefonom razgovarao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, jordanskim kraljem Abdulahom i saudijskim kraljem Salmanom kako bi ih obavestio o svojoj odluci.

Mahmud Abas je rekao da je premeštanje američke ambasade u Jerusalim „neprihvatljivo“ za Palestince. On je izjavio je večeras da je Tramp odlukom da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela američki predsednik izgubio kredibilitet za posredovanje u mirovnim  pregovorima.

Trampova odluka je deklaracija o njegovom odustajanju od uloge koju je imao u mirovnom procesu, rekao je Abas u televizijskom obraćanju.

Abas je rekao da će se posle večerašnje odluke Trampa palestinsko rukovodstvo u narednih nekoliko dana sastati sa liderima arapskih država kako bi se formulisao zajednički odgovor, preneo je AP.

U saopštenju iz kancelarije jordanskog kralja se navodi da će Trampov potez „ozbiljno narušiti mirovni proces i da predstavlja provokaciju i za muslimane i za hrišćane“.

Šef Hamasa Ismail Hanije je rekao: „Palestinski narod neće dozvoliti da ova zavera prođe i ima otvorene opcije da brani svoju zemlju i svoja sveta mesta“, dok portparol Hazem Kasem kaže da ova odluka „potvrđuje ono što je Hamas uvek tvrdio – da SAD nisu i neće biti pošten posrednik u bilo kojoj stvari koja se tiče našeg naroda“.

Palestinske frakcije najavile su „tri dana gneva“ i pozvale na velike proteste. Netanjahu u svom jučerašnjem govoru nije posebno spominjao Trampovu odluku, ali je izjavio: „Naš istorijski i nacionalni identitet dobija priznanje, naročito danas.“

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je upozorio Trampa da je „Jerusalim crvena linija za muslimane“ i najavio da će „Turska biti primorana da obustavi sve diplomatske odnose sa Izraelom“.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je večeras u Beogradu da je Trampova odluka  populistička, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom i poremetiče stabilnost.

I posle svih upozorenja iz raznih zemalja, Tramp je to uradio. To je pogrešno i mi to snažno osuđujemo, rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka šefova diplomatije Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine u Beogradu.

On je naglasio da je Trampova odluka u suprotnosti i sa odlukama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako je naglasio, ne može jedna zemlja da kaže „radim to što želim“ i dovede nekog pred svršen čin.

Da bi Jerusalim postao glavni grad nije dovoljno da to izjavi predsednik jedne zemlje, to je potpuno pogrešno, rekao je Čavušoglu.

On je izjavio da će njegova zemlja preduzeti odgovarajuće korake i najavo Samit islamskih zemalja za 13. decembar u Turskoj.

„Mi smo oduvek smatrali Jerusalim pitanjem koje je povezano s konačnim statusom i koje mora biti rešeno direktnim pregovorima dve strane, na osnovu važećih rezolucija Saveta bezbednosti“, rekao je portparol UN-a Stefan Dižarik novinarima u sedištu ove organizacije u NJujorku.

Šef britanske diplomatije Boris DŽonson je izjavio da je stav Velike Britanije da bi „Jerusalim trebalo da bude deo konačnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, dok kojeg bi se došlo pregovorima“ i dodao da ova zemlja ne planira pa premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva.

Neposredno nakon što je Tramp obelodanio svoju odluku, američke ambasade u Turskoj, Jordanu, Nemačkoj i Velikoj Britaniji pozvale su američke državljane da budu veoma oprezni ukoliko tu žive ili borave.

Američka ambasada u Ankari saopštila je da očekuje da protesti budu oržani ispred zgrade, kao i pred zgradama konzulata u Istanbulu i Adani.

Američka ambasad u Amanu saopštila je da u četvrtak neće raditi, a svojim službenicima je naložila da ne napuštaju grad i da decu ne puštaju u školu, preneo je AP.