Tramp: SAD posvećene fenomenalnom trgovinskom sporazumu sa Britanijom 1Foto: FoNet/AP

Predsednik SAD Donald Tramp danas je posle razgovora sa britanskom premijerkom Terezom Mej u Londonu pohvalio savez SAD i Velike Britanije kao najbolj savez koji je svet ikad imao.

Tramp je rekao da su SAD posvećene „fenomenalnom“ trgovinskom sporazumu sa Velikom Britanijom dok se ona sprema da napusti EU, dok je Tereza Mej je rekla da imaju „sjajno partnerstvo“ koje mogu dalje da razvijaju i grade.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Terezom Mej, Tramp je ponovio želju da njegova zemlja ima trgovinski sporazum za Velikom Britanijom navodeći da tu postoji „ogroman potencijal“ i da dve zemlje mogu da imaju dva do tri puta veći obim trgovinske razmene nego sada.

Tramp je rekao i da ne vidi ograničenja za buduću obaveštajnu saradnju sa Velikom Britanijom, u trenutku kada Amerika vrši pritisak na svog dugogodišnjeg saveznika Veliku Britaniju da zabrani kinesku kompaniju Huavej zbog brige o mogućoj špijunaži.

Tramp je rekao da su pomenuli to pitanje danas u razgovorima i da će „apsolutno imati dogovor oko Huaveja i svega drugog“.

Premijerka Tereza Mej napušta funkciju u petak, ali će ostati kao vršilac dužnosti dok ne bude izabran njen naslednik. Odgovornost novog premijera biće da postigne razlaz Britanije sa EU koji Mej nije uspela da dovede do kraja i bilo kakav budući bilateralni sporazum sa SAD.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare Tereza Mej je pohvalila „dragocene i duboke“ specijalne odnose između Velike Britanije i SAD, ali je priznala da postoje razlike sa predsednikom Trampom oko pitanja kao što su klimatske promene i Iran.

Mej je pomenula da Britanija nastavlja da podržava Pariski sporazum o klimatskim promenama koji je Tramp odbacio, i rekla je da se dve zemlje razlikuju po tome kako smatraju da treba da se ograniči pretnja koju predstavlja Iran.

Velika Britanija podržava međunarodni nuklearni sporazum postignut sa Teheranom, a Tramp je povukao SAD iz tog spozuma.

Mej je rekla da postoje ogrome mogućnosti za Britaniju i SAD da rade zajedno u budućnosti.

„Imamo izvanredno partnerstvo i mislim da možemo da ga produbimo dalje. Naravno sa dobrim bilateralnim trgovinskim sporazumom“, rekla je Mej.