Tramp tužio svoju nećaku Meri i Njujork tajms 1Foto: EPA-EFE/ Chris Kleponis

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp tužio je svoju nećaku Meri Tramp i Njujork tajms zbog jednog članka iz 2018. u kojem se navodi da je on bio umešan u “sumnjive poreske mahinacije”.

U tužbi, koja je podnesena u Njujorku, se Meri Tramp i novinari Njujork tajmsa optužuju da su bili “umešani u podmuklu zaveru” radi pribavljanja poverljivih dokumenata, čime je nećaka bivšeg predsednika prekršila sporazum o poravnanju koji joj zabranjuje njihovo otkrivanje, a što je ona potvrdila da je učinila u svojim memoarima 2020. godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Meri Tramp, ćerka Freda Trampa Juniora, starijeg brata bivšeg predsednika koji je preminuo 1981. u 42. godini, još nije komentarisala ovu tužbu.

Donald Tramp je uporno odbacivao tvrdnje izesene u knjizi njegove nećake, pod nazivom “Previše i nikad dovoljno: Kako je moja porodica stvorila najopasnijeg čoveka na svetu”, i neuspešno je tužio u pokušaju da spreči njeno objavljivanje.

U tužbi podnetoj državnom sudu novinari Njujork tajmsa Suzan Krejg, Dejvid Barstou i Rasel Bjutner optužuju se da su sarađivali sa Trampovom nećakom u cilju “lične osvete” protiv njega.

“Grupa novinara Njujork tajmsa je, u okviru sveobuhvatnog krstaškog pohoda u cilju pribavljanja poverljivih poreskih dokumenata Donalda Trampa, nemilosrdno posegla za njegovom nećakom Meri i ubedila je da im prokrijumčari podatke iz kancelarije tužilaštva”, navodi se u tužbi i dodaje da je Tramp “pretrpeo znatnu štetu” te traži kompenzaciju od najmanje 100 miliona dolara.

U svojoj knjizi, Meri Tramp je opisala kako je Njujork tajmsu dostavila poreska dokumenta, koja su upotrebljena za pisanje dela istraživačkog članka od 14.000 reči, posvećenog Trampovim “sumnjivim poreskim mahinacijama tokom 1990-tih, koje su znatno uvećale bogatstvo koje je on nasledio od svojih roditelja”.

Jedan od tuženih novinara, Suzan Krejg, je u odgovoru na optužbe na Tviteru napisala: “Pokucala sam na vrata Meri Tramp. Ona je otvorila. Mislim da se to naziva novinarstvom”.

Portparolka Njujork tajmsa izjavila je da je pisanje lista o Trampovim porezima “pomoglo informisanju građana kroz detaljno izveštavanje o temi od javnog interesa” i da njegova tužba predstavlja “pokušaj da se ućutkaju nezavisne novinske organizacije”.

Meri Tramp je prošle godine podnela tužbu protiv Trampa i dva člana porodice za prevaru i zaveru, navodeći da su je tadašnji predsednik, njegova sestra Merien Tramp Beri i brat Robert Tramp prevarili za nasledstvo. Slučaj je još u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.