Tras: Trebalo je bolje da pripremimo teren, ali morali smo brzo da reagujemo 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanska premijerka Liz Tras priznala je da je trebalo bolje da pripreme teren za njen plan za ekonomski rast kako bi se minimizovala reakcija tržišta. Naime, funta je dostigla rekordno nizak nivo, a troškovi zaduživanja države su porasli.

Liz Tras, koja je u Dauning stritu manje od mesec dana, ublažila je svoj ton govoreći za Bi-Bi-Si o ekonomskom programu.

Navela je da je htela da ubedi javnost da će im njen program dugoročno doneti korist, a paket energetskih mera im pomoći da ove zime lakše plate račune za struju i gas.

Ipak, priznaje da je trebalo bolje da pripreme teren kako bi umanjili negativnu reakciju tržišta, koja je dovela do pada funte i rsta troškova zaduživanja države.

Ona ostaje pri svm planu ekonomskog rasta za koji su je kritikoavli investitori i ekonomisti, navodeći da on dovodi do trošenja milijardi funti, bez objašnjenja kako bi to moglo da bude finansirano, kratkoročno gledajući, prenosi RTS.

„Razumem njihovu zabrinutost za ono što se desilo protekle nedelje, ali stojim piri paket koji smo najavili, kao i pri tome da smo morali da ga najavimo jer je bila potrebna brza reakcija, ali prihvatam da je trebalo bolje da pripremimo teren“, rekla je Liz Tras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari