Tri oružja koja su promenila tok ruske invazije na Ukrajinu 1foto: EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Kada je ruski predsednik Vladimir Putin poslao svoje snage u Ukrajinu pre godinu dana, većina posmatrača je očekivala brzu pobedu Rusije. Ta očekivanja se nisu ostvarila.

Kao razlog neuspeha ruske invazije, stručnjaci navode nekoliko faktora, među kojima su viši moral kod Ukrajinaca, superiorna vojna taktika, ali i isporuka zapadnog naoružanja kao ključna.

Iako su nedavni naslovi u velikoj meri iskoristili potencijal zapadnih borbenih tenkova ili sistema protivvazdušne odbrane Patriot da utiču na ishod rata, ovi sistemi tek treba da se koriste u borbama u Ukrajini.

Postoje i druga oružja koja su već pomogla da se promeni tok rata. Ovo su tri ključna oružja koja su pomogla Ukrajincima da se brane od ruskog napada.

Javelin

Na samom početku rata, borci sa obe strane očekivali su da će ruske oklopne kolone za nekoliko dana početi da ulaze u ukrajinsku prestonicu Kijev.

Ukrajincima je bilo potrebno nešto što bi moglo da otupi taj napad, a našli su ga u obliku Javelina, vođene protivtenkovske rakete koja se ispaljuje sa ramena i koju može koristiti jedna osoba.

Deo njegove privlačnosti leži u jednostavnosti upotrebe, kako proizvođač Lockheed Martin, koji je zajedno sa Raitheonom razvio oružje, objašnjava: „Da bi pucao, strelac postavlja pokazivač iznad izabrane mete. Komandna jedinica za lansiranje Javelina zatim šalje raketi signal za zaključavanje pre lansiranja.

Javelin je oružje za „paljenje i zaborav“. Čim njegov operater puca, oni mogu da pobegnu u zaklon dok projektil pronađe put do cilja.

Ovo je bilo posebno važno u prvim danima rata jer su Rusi obično ostajali u kolonama kada su pokušavali da uđu u urbana područja. Operater Javelina je mogao da puca iz zgrade ili iza drveta i nestane pre nego što Rusi uzvrate vatru.

Javelin je takođe dobar u pogađanju slabe tačke ruskih tenkova, njihovih horizontalnih površina, jer se njegova putanja krivuda naviše nakon lansiranja, a zatim pada na metu odozgo.

To se moglo videti na slikama ruskih tenkova sa izgorelim kupolama na početku rata.

Zaista, uticaj Javelina je bio toliki da je posle dva i po meseca rata, američki predsednik Džo Bajden posetio fabriku u Alabami gde su napravljeni kako bi pohvalio radnu snagu za njihovu pomoć u odbrani Ukrajine.

„Pravite veliku razliku za ove jadne sinove oružja koji su pod tako ogromnim, ogromnim pritiskom i vatrenom moći“, rekao je tada Bajden.

Postojala je još jedna prednost Javelina, posebno važna na početku rata: bili su politički prihvatljivi.

„Njihova niska cena i upotreba u odbrani čine ih politički lakšim za druge zemlje za isporuku“, rekao je Majkl Armstrong, vanredni profesor na Univerzitetu Brok u Ontariju.

Treba napomenuti da je veliku ulogu odigrao i sličan NLAV sistem koji proizvode Švedska i Velika Britanija.

HIMARS

Puni naziv je M142 High Mobiliti Artilleri Rocket Sistem. To je „borbeno dokazan, za sve vremenske prilike, 24/7, smrtonosni i brzi sistem za precizno udarno oružje“, tvrdi američka vojska.

Jednostavno rečeno, HIMARS je kamion od 5 tona koji nosi kapsulu koja može da lansira šest raketa skoro istovremeno, šaljući njihove eksplozivne bojeve glave daleko iza linije fronta, a zatim može brzo da promeni položaj da bi izbegao protivudar.

„Ako je Javelin bilo kultnom oružje u ranim fazama rata, HIMARS je kultno oružje u kasnijim fazama“, napisao je u januaru Mark Cancian, viši savetnik za Međunarodni bezbednosni program u Centru za strateške i međunarodne studije.

HIMARS ispaljuje municiju koja se zove vođeni višecevni raketni sistem (GMLRS) koji ima domet od 70 do 80 kilometara, a njihovi GPS sistemi za navođenje ih čine izuzetno preciznim, u krugu od oko 10 metara od željenog cilja.

Prošlog jula, ruski reporter Roman Sapenkov rekao je da je bio svedok napada HIMARS-a na rusku bazu na aerodromu u Hersonu na teritoriji koju su u to vreme okupirale moskovske snage.

Bio sam iznenađen činjenicom da je ceo paket, pet-šest raketa, pao praktično na novčić“, napisao je on.

HIMARS je imao dva ključna efekta, napisao je Iagil Henkin, profesor na komandno-štabnom koledžu izraelskih odbrambenih snaga, za US Marine Corps Universiti Press.

Udari su primorali „Ruse da pomere svoja skladišta municije dalje u pozadinu, smanjujući raspoloživu vatrenu moć ruske artiljerije u blizini linija fronta i otežavajući logističku podršku“, napisao je Henkin.

Upotreba raketa dugog dometa za pogađanje ciljeva kao što su mostovi poremetila je ruske napore u snabdevanju, rekao je on.

Osim u SAD, evropske verzije HIMARS-a su poslate i u Ukrajinu, nemački sistem MARS 2-

TB2 Bairaktar

Bespilotna letelica turskog dizajna postala je jedna od najpoznatijih svetskih bespilotnih letelica (UAV) zahvaljujući upotrebi u ratu u Ukrajini.

Relativno je jeftin, napravljen od uobičajenih delova, ima smrtonosni udarac i svoje napade snima na video.

Na tim snimcima se vidi kako uništava ruske oklope, artiljeriju i linije snabdevanja raketama, laserskim navođenim projektilima i pametnim bombama koje nosi.

„Viralni video snimci TB2 su savršen primer modernog ratovanja u TikTok eri“, napisao je Aron Stajn, viši saradnik Instituta za spoljnopolitička istraživanja, na veb stranici Atlantskog saveta.

Bairaktar ​​TB2 nije bio „magično oružje“, ali je bio „dovoljno dobar“, napisao je.

Kao svoje slabosti naveo je nedostatak brzine i ranjivost na protivvazdušnu odbranu. Čini se da statistika bojnog polja to potvrđuje. Prema Oriku, sedamnaest od 40 do 50 TB2 koje je Ukrajina dobila uništeno je u borbi, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari