Foto: Pixabay/Jill111

Više od 90 odsto sira proizvedeno je od čistog kravljeg mleka, dok je samo dva odsto napravljeno od čistog ovčjeg ili kozjeg mleka.

Najveći udeo u ukupnoj proizvodnji sira u EU (34 odsto, odnosno 3,5 miliona tona sira) predstavljalo je sveže sireve, zatim srednje tvrde sireve (26 odsto ili 2,7 miliona tona) i tvrde sireve (19 odsto ili 1,9 miliona tona).

Među državama članicama EU, Nemačka je proizvela najviše sira (2,2 miliona tona, ili 22 odsto od ukupnog broja EU), a slede je Francuska (1,9 miliona tona ili 19 odsto) i Italija (1,3 miliona tona, ili 12 odsto). Nemačka, Francuska, Italija, Holandija i Poljska zajedno su proizvele 70 odsto ukupnog sira proizvedenog u Evropskoj uniji.

Najveći deo trgovine sirom odvijao se unutar EU

Zemlje članice EU izvezle su u 2017. skoro 5,2 miliona tona sira, u vrednosti od 20,8 milijardi evra. Većinom tih proizvoda (4,4 miliona tona) trgovalo se unutar EU.

Među zemljama članicama Evropske unije, Nemačka je bila najveći izvoznik sira (1,2 miliona tona izvezeno u 2017. odnosno 23 odsto od ukupnog izvoza zemalja članica EU), a slede ga Holandija (0,9 miliona tona, 17 odsto) i Francuska (0,7 miliona tona, 13 odsto).

Sir se najviše izvozi u zemlje koje nisu članice EU

U 2017. godini, 830.000 tona sira iz EU izvezeno je u zemlje koje nisu članice Unije. Sjedinjene Države su kupile 140.000 tona, ili 17 odsto ukupnog izvoza sira izvan EU, ispred Japana (95.000 tona, 11 odsto), Švajcarske (60.000 tona, sedam odsto), Južne Koreje (45.000 tona, pet odsto) i Saudijske Arabije (40.000 tona, takođe oko pet odsto).

EU uglavnom uvozi sir iz Švajcarske

U 2017. godini, Švajcarska je učestvovala sa skoro 90 odsto uvoza sira u EU iz zemalja koje nisu članice Unije (52.000 tona, 87 odsto ukupnog uvoza sira van EU). Nakon Švajcarske su sledili Novi Zeland (2.000 tona, četiri odsto) i Norveška (2.000 tona, tri odsto).

Povezani tekstovi