Trivić uputila otvoreno pismo Izetbegoviću: Da li su Srbi pokvareni da ih treba popravljati 1Foto: Sajt PDP

Potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić uputila je otvoreno pismo lideru Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću u kojem je oštro kritikovala njegove stavove o Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i Srbima posle dešavanja u vezi sa ustoličenjem mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju.

„Ne pamtim vreme kada je na Srpsku pravoslavnu crkvu bilo ovoliko napada. Udarili su združenim snagama svi oni kojima nije stalo do pomirenja na Balkanu“, navela je Trivić.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu „da bi poštovao SPC, kada bi ona popravljala svoj narod“, upitala je lidera SDA „zar celi jedan narod treba popravljati i da li su Srbi pokvareni pa ih treba popravljati“.

„Zar niste shvatili do sada pogubnost svoje reči ‘genocidaši’? Zar mislite da se bilo kojem časnom Bošnjaku sviđaju vaše riječi kada kažete da Srbe treba popravljati“, navela je Trivić.

Ona je ocenila da lider SDA „o hrišćanstvu ne zna ništa“, kao i da „vernike očigledno poštujete samo ako nisu pravoslavni Srbi“.

Dodala je da SPC „nikada nije bila jača“ i da su posle smrti najviših crkvenih velikodostojnika, Irineja i Amfilohija…, na čelo SPC došli  „još mlađi, obrazovaniji i odlučniji da čuvaju i crkvu i svoj narod“.

„Bakiru ne smetaju barikade na Cetinju, Molotovljevi kokteli bačeni na policiju, ne smetaju ni rafali iz automatskog oružja, ali mu smeta SPC i njene vođe“, navela je Trivić.

Ona je pozvala na dobre odnose Srba i Bošnjaka, odnosno pravoslavaca i muslimana, ističući da je dijalog  dva naroda jedino rešenje za trajni mir na Balkanu na prvom mestu dijalog Srba i Bošnjaka, odnosno pravoslavnih i muslimana.

„Nisu Bošnjaci Bakir, niti je Bakir Bošnjaci. Bakir je samo kamičak u cipeli koji smeta i nervira, a ne nanosi veliku štetu“, ocenila je Trivić.

Ona je navela izjavu muftije beogradskog Mustafe Jusufspahića, koji je čestitao ustoličenje mitropolitu Joanikiju, dodavši da njegove reči govore da je „pomirenje moguće i da među Bošnjacima, muslimanima ima više Jusufspahića nego Izetbegovića“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Trivić uputila otvoreno pismo Izetbegoviću: Da li su Srbi pokvareni da ih treba popravljati”

  1. Sram ga bilo ja sam ponosna SRPKINJA i nedozvoljavam da mi takvi drze predavanje o „popravljanju“.Šta bi sadiplomom njegove popravljene zene. Toliko o postenju

  2. Nastali su na genocidu, zatiranju Srba, pritiscima vekovni i tako dalje.. Religija im je osvajačka, nametljiva, obaveze su im prevretničke i it itd.. Kome oni spore.. Pa islamski šerijata im viri iz.d….a. A TO IM JE SUŠTINA RELIGIJE, mada pričaju na početku te teme, sve fino..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.