Foto: FELIPE_TRUEBA/EPA

„Osuđujemo i odbacujemo pokušaje Makrona, koji se suočava s političkim problemima u svojoj zemlji, da pretvori istorijske činjenice u političku aferu da bi se spasao“, rekao je u saopštenju portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je sinoć da će Francuska, gde živi velika jermenska zajednica, narednih nedelja ustanoviti 24. april kao nacionalni dan sećanja na genocid nad Jermenima.

Masakr Jermena koji je za vreme Otomanskog carstva počinjen između 1915. i 1917. Jermenija smatra genocidom u kome je ubijeno 1,5 miliona ljudi. Ankara odbija upotrebu termina genocid navodeći da su žrtve rezultat građanskog rata i gladi, a ne sistematskog ubijanja, i takođe insistira na tome da je broj poginulih Jermena mnogo manji.

„Navodi o takozvanom genocidu Jermena su politička laž suprotna istorijskim realnostima i bez pravnog osnova“, rekao je Kalin i dodao da niko ne može da okalja istoriju zemlje.

Makron je sinoć rekao da ima zahtevan dijalog s turskim predsednikom, navodeći neslaganja oko osnovnih sloboda u Turskoj, genocida u prošlosti i ljudskih prava, ali je odbacio svaku mogućnost prekida veza s Ankarom. Makron je rekao da je dijalog sa Turskom „neophodan“.

Povezani tekstovi