Turska pozdravila švedsko izručenje osuđenog pripadnika Radničke partije Kurdistana 1Foto: Shutterstock/Hasbi Sahin

Turska je danas pozdravila švedsko izručenje osuđenog pripadnika Radničke partije Kurdistana, ocenivši taj potez Stokholma kao početak ispoljavanja dobre volje u vezi sa bezbednosnim zabrinutostima Ankare.

Ministar pravde Turske Bekir Bozdag rekao je da vlasti u Ankari izručenje „vide kao početak ispoljavanja iskrenosti i dobre volje (Švedske)“, izrazivši nadu da će izručenja osoba koje Turska traži biti nastavljena „sa istom iskrenošću“.

Turska je, uz Mađarsku, jedna od dve članice NATO-a koje još nisu ratifikovale protokol o pristupanju Švedske i Finske tom vojnom savezu. Ankara time vrši pritisak na dve nordijske zemlje da se obračunaju sa grupama koje ona smatra terorističkim i da izruče Turskoj osumnjičene.

Švedska je u subotu deportovala u Tursku muškarca koji je u tu zemlju pobegao nakon što ga je turski sud 2015. osudio za članstvo u naoružanoj grupi. Turska državna agencija Anadolija navela je da je izručen Mahmut Tat, osuđen na više od šest godina zatvora.

Tat je osuđen za članstvo u zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana, koja decenijama predvodi separatističku pobunu u Turskoj. Turska, SAD i Evropska unija tu grupu smatraju terorističkom organizacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.