Turska: Švedska je saučesnik u rasističkom zločinu, sastanak o NATO-u besmislen 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio je danas Švedsku za saučesništvo u „rasističkom i zločinu iz mržnje“ jer nije sprečila protest antiislamskih i prokurdskih grupa u Stokholmu, na kojem je spaljen Kuran, sveta knjiga islama.

„Švedska vlada je učestvovala u ovoj podloj akciji dozvolivši održavanje protesta. Niko ne može da nam kaže suprotno“, rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Čavušoglu je kazao i da je odložen sastanak zvaničnika Turske, Švedske i Finske u Briselu, na kojem je trebalo da razgovaraju o ulasku te dve skandinavske zemlje u NATO, ocenivši da bi bio „besmislen“ posle subotnjeg protesta u Stokholmu.

„U ovoj atmosferi, tripartitni sastanak bi bio besmislen. On je odložen jer bi ga trenutna atmosfera zasenila, to ne bi bio zdrav sastanak“, naveo je Čavušoglu.

Na njegov odgovor nadovezao se Dačić, rekavši da je spaljivanje knjiga „prvi korak ka spaljivanju ljudi“ i da je „tragično da u jednom društvu, koje je deo Evropske unije i Zapada, postoji atmosfera da nešto takvo može da se desi“, naročito zato što Srbija „decenijama sluša razne lekcije iz tih delova sveta“.

Turska je oštro osudila subotnji protest u organizaciji antiislamskog aktiviste Rasmusa Paludana, na kojem je spaljen Kuran, kako je i bilo najavljeno. Ankara je kritikovala švedske vlasti i zbog toga što su dozvolile demonstracije ispred turske ambasade u Stokholmu tokom vikeda.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da Švedska ne treba da očekuje podršku Ankare za ulazak u NATO posle spornog protesta.

Švedska je, kao i Finska, prošle godine podnela zahtev za članstvo u NATO, napustivši višedecenijsku politiku vojne neutralnosti, pošto je Rusija napala Ukrajinu. Turska i Mađarska su jedine dve članice NATO-a koje nisu ratifikovale protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO-u.

Upitan o mogućnosti da Finska sama uđe u NATO, ako proces pristupanja Švedske bude odložen, Čavušoglu je danas rekao da Turska „nije dobila takav zahtev“, dodajući da su „problemi koje Turska ima sa Finskom relativno manji u odnosu na one sa Švedskom“.

Antiislamski aktivista Rasmus Paludan, koji ima i dansko i švedsko državljanstvo, u obe zemlje je osnovao krajnje desne stranke koje nisu uspele da uđu ni u državnu ni u regionalne i lokalne skupštine, navodi AP. Pošto je Paludan spalio Kuran, u Turskoj su organizovani protesti na kojima su demonstranti spalili njegovu fotografiju i zastavu Švedske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.