Mehmedagić se sam javio policiji 1Foto: Pixabay/Adestuparu

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obaveštajno sigurnosne agencije (OSA) BiH saslušan je po zahtevu Tužilaštva BiH u okviru istrage, kako je navedeno, o validnosti njegove diplome, zloupotrebi položaja i pranju novca. Predmet ispitivanja su i finansijske transakcije u vezi s kupovinom kuće.

Mediji prenose da se Mehmedagić sam javio u MUP Kantona Sarajevo gde je obavljena kriminalistička obrada, nakon obaveštenja da postoji nalog Tužilaštva BiH za njegovo saslušanje.
Podseća se i da je nedavno uhapšen i direktor Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić zbog sumnje na krivično delo – pomoć počinitelju nakon izvršenja krivičnog dela.
Državni tužilac Oleg Čavka pretpostavlja da je „Prcić pomogao Mehmedagiću u pribavljanju krivotvorene diplome“.
Po nalogu Suda BiH, OSA je početkom meseca predala lični dosije Mehmedagića ovlašćenim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.
Mehmedagić je na čelu OSA već pet godina, a prijavio se za još jedan mandat.
Njegovo „rušenje“, kako se može zaključiti, traje gotovo koliko i njegov mandat.
Cilj je, kako se tumači, da se Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) „približi“ sektoru sigurnosti dok Dragan Čović, lider HDZ BiH već „poseduje“ Ministarstvo pravde, dakle potpuna politička kontrola nad pravosudno-policijskim sistemom.
Dodik je 2017. rekao da je „OSA neprijateljska organizacija koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda“.
Kritike na račun OSA izneo je tada i Čović koji je kazao da u „ovoj državi nema zaštićenih i privilegovanih te da OSA ne može da vodi paralelne sisteme i da ne može pratiti i prisluškivati člana Predsedništva po potrebi i zadatku“.
Tu je mislio na Nikolu Špirića (SNSD) koji je tada smenjen sa mesta predsednika Komisije za nadzor nad OSA, zbog navoda da je zloupotrebio poziciju i samovoljno sačinio zaključke Komisije na osnovu kojih je izdao određene naredbe rukovodstvu OSA.
Špirić je, podsećamo, kao i Dodik već nekoliko godina na crnoj listu SAD zbog umešanosti u korupciju.
Dan pre saslušanja šefa OSA, portal istraga.ba izneo je svoja saznanja da su čelnici SNSD i HDZ-a Dodik i Čović, sa svojim političkim partnerima u Sarajevu, dogovorili nedavno realizaciju tajnog plana, u nekoliko faza, kako bi sačuvali kontrolu nad Tužilaštvom BiH.
Prva faza, piše portal, jeste da preko tužioca Čavke pokušaju da uhapse direktora OSA Mehmedagića, nakon čega bi trebalo da započnu pravosudni udar na Dianu Kajmaković, zamenicu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, koja bi mogla da preuzme funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH u slučaju rezrešenja Tadić.
Imajući u vidu da je protiv glavne državne tužiteljke Tadić u ponedeljak okončan disciplinski postupak te da se u narednih dvadesetak dana mora doneti odluka o sankciji, lideri SNSD-a i HDZ-a su joj dali nalog da pre konačne odluke uhapsi ili na drugi način ukloni direktora OSA ne bi li se, ukazuje se, članovi Disciplinske komisije uplašili i oslobodili glavnu državnu tužiteljku svake odgovornosti.
Mehmedagića, kako piše portal, smatraju glavnim krivcem za gubitak kontrole nad Visokim sudskim i tužilačkim većem BiH (VSTV), odnosno za uklanjanje Milana Tegeltije sa pozicije predsednika VSTV.
U novinarskim krugovima se neretko podseća da je zahvaljujući tužiteljki Tadić propalo desetine istraga protiv Dodika.
Osman Mehmedagić je hapšen i u septembru prošle godine a postupajući tužilac kojem je “predmet dat u rad” i tada je bio državni tužilac Oleg Čavka.
U februaru su, međutim, Mehmedagić i Muhamed Pekić, službenik OSA, oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja.
Tužilaštvo BIH ih je teretilo da su prošlog avgusta pribavili nadzorni snimak iz “BH Pošte” i otkrili identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv direktora OSA.
U obrazloženju presude, sudija Branko Perić je istakao da se retko dešava da svedoci Tužilaštva slome koncept optužnice. “To se dogodilo u ovom predmetu”.
Dodao je i „da do sada nikada na Sud nije vršen pritisak kao u ovom predmetu“. Naveo je da su njemu i kolegama upućena dva pisma “vrlo ružne sadržine” i da mu se čini da nad ovim predmetom “lebdi duh politike”.
Ipak, naglasio je da Sud nije podlegao uticajima.