Tužilaštvo ispituje postupanje i policije i građana na Cetinju 5. septembra 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Buran dan na Cetinju 5. septembra predmet je istrage i zbog sukoba policije s građanima. S jedne strane, ispituje se da li je bilo prekomerne upotrebe sile prema onima koji su protestovali protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, a s druge istražuje se i ko je povredio 15 policajaca.

Osnovno državno Tužilaštvo na Cetinju svakodnevno saslušava građane koji su prijavili povrede zadobijene 5. septembra na Cetinju.

Stručnu pomoć jednom broju onih koji podnose pritužbe na postupanje policije, pruža i građanski aktivista Aleksandar Zeković.

“Do sada su obrađene i procesuirane 34 pritužbe, koje su podnete unutrašnjoj kontroli, pri MUP-u, instituciji Zaštitnika ljudskih prava i Savetu za kontrolu rada policije. Osim toga, podneto je i 11 kvalitetno dokumentovanih i obrazloženih krivičnih prijava”, naveo je Zeković.

Prema podnetim prijavama, neki građani smatraju da im je na Cetinju uskraćena sloboda kretanja i izražavanja, a neki koji su bili slučajni prolaznici da im je zbog upotrebe suzavca ugroženo zdravlje.

Neki su su otišli i korak dalje.

“Značajan broj lica koji su bili učesnici demonstracija žale se na povrede, koje su nastale da li direktnim ispaljivanjem hemijskog sredstva, tj suzavca u telo ili šok bombe u telo, ili čak što ima 6 ili 7 građana, koji tvrde i to lekarska dokumentacija potvrđuje, da je su policijski sluđbenici na njima dejstvovali gumenom municijom”, navodi on.

Zeković se nada da će postupci biti okončani što pre, te da će Unutrašnja kontrola rada policije i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda da učine sve kako se ne bi obesmislio institut pritužbi i primedbi na policijsko postupanje.

Iz Uprave policije odgovaraju da su postupci u toku i podsećaju da je 5. septembra na Cetinju bilo povređenih policajaca.

“Povređeno je 15 službenika Uprave policije. Reč je o lakšim telesnim povredama koje su zadobijene od predmeta kojima su osobe koje su protestovale, gađale policijske službenike, kao što su kamenice, metalni predmeti – šipke, staklene flaše i drugi predmeti pogodni za napad i nanošenje povreda. Pomoć u medicinskim ustanovama ukazana je desetorici policijskih službenika nakon čega su oni otpušteni na kućno lečenje, dok je petorici službenika medicinski tim Uprave policije ukazao pomoć na licu mesta”, saopštila je UP za TVCG.

A nemile scene mogle su se izbeći, tvrdi Zeković. Policija je od političara morala, kaže, da zahteva stiktno poštovanje bezbednosne procene, ali i da ima malo više strpljenja i odgovornosti.

Na Cetinju su uoči i tokom ustoličenja mitropolita SPC Joanikija izbili neredi. Demnstranti koji su se protivili ceremoniji u Cetinjskom manasturu blokirali su prilaze gradu, a u samom gradu je došlo do sukoba policije i grđana koji su protestovali.

Prema navodima premijera Zdravka Krivokapića, on je naredio akciju nakon što je savetnik predsednika Mila Đukanovića Veselin Veljović napao policiju i nakon što su grašani bacili molotovljev koktel.

Na Cetinju je bio i Đukanović, sa funkcionerima i poslanicima DPS.

Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije na ustoličenje su dovezeni vojnim helokopterom, uz policijsku pratnju i pod tzv. pancirnim ćebadima, a tako su i vraćeni u Podroricu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.