U Budimpešti održana Parada ponosa 1Foto: Tamas Kovacs/MTI via AP

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u Budimpešti na Paradi ponosa, na kojoj su demonstranti izrazili zabrinutost zbog sve većeg pritiska desničarske vlade na zajednicu LGBTQ.

Godišnja 28. Parada ponosa priređena je pošto je počela primena zakona koji zabranjuju prikazivanje homoseksualnosti i promene pola i maloletnim i punoletnim osobama, uz novčane i druge kazne koji propagiraju LGBTQ.

Pre marša koji je počeo u gradskom parku u Budimpešti, organizatori su rekli da zakoni, usvojeni 2021. godine, nisu bili primenjivani, ali se sada sve više koriste za suzbijanje vidljivosti te zajednice.

Organizatori su rekli da zakoni pokatuju očiglednim pokušaj ograničavanja prava osoba LGBTQ u javnom prostoru, medijima, filmovima i knjigama.

Oni su kao primer naveli kaznu od oko 36.000 dolara koju je ove ndelje dobila jedna knjižarska firma jer je knjigu o LGBTQ stavila u odeljak književnosti za mlade i nije je zapakovala u zatvorenu ambalažu kako nalaže zakon.

Mađarski regulator medija je proglasio neprikladnim za publiku mlađu od 18 godina video od 30 sekundi, o kampanji u produkciji orzganizatora Parade ponosa u Budimpešti. Snimakprikazuje dve žene koje se dodiruju čelima.

Takva politika vladajuće partije premijera Viktora Orbana navela je grupe za ljudska prava da upozore da se prava seksualnih manjina ubrzano krše u Mađarskoj.

Orbanova vlada sebe prikazuje kao zagovornika tradicionalnih porodičnih vrednosti i branioca hrišćanske civilizacije od onoga što naziva „rodnim ludilom“. Vlada je nekoliko puta tvrdila da su njeni zakoni smišljeni da zaštite decu od „seksualne propagande“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari