U Crnoj Gori besplatne i master studije 1Foto: Pixabay/Nikolayhg

Od studijske 2017/2018. godine osnovne studije na javnim ustanovama visokog obrazovanja, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, besplatne su, prenosi RTCG.

Vlada juče nije odlučivala o budžetu Univerziteta za 2019. godinu već je to odgođeno za narednu sjednicu.

Upravni odbor UCG je u julu ove godine utvrdio zahtev za budžetska sredstva Univerziteta za 2019. godinu, u ukupnom iznosu od 22.625.080,19 evra, koji su dostavili ministarstvima prosvete i finansija.

Primarni cilj uvođenja ugovornog modela finansiranja je poboljšanje kvaliteta javnog finansiranja Univerziteta Crne Gore, praćenje efikasnosti i delotvornosti javnih izdvajanja usmerenih na nacionalne prioritete, poboljšanje pristupa visokom obrazovanju, podsticanje obrazovanja i istraživanje kroz koje se može unaprediti budući ekonomski rast.

Ugovor se temelji na kriterijumima uspešnosti Univerziteta u oblasti obrazovanja, odnosno nastave, istraživanja i upravljanja resursima, kao i na potrebama Univerziteta i značaju koji Univerzitet ima kao ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori navodi se u odluci Vlade.

Prošle godine je budžet UCG bio 19,3 miliona, jer su nakon sprovedene reforme i usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju osnovne studije besplatne.