U eksplozijama Pakistanu, poginulo više od 70 ljudi 1Foto: EPA/ SULTAN DOGAR

U tri eksplozije koje su se dogodile u Pakistanu život je izgubilo više od 70 osoba, a povređeno je oko  170, saopštili su zvaničnici.

Prema navodima pakistanskih zvaničnika, kako navodi Sputnjik, u dve eksplozije bombi na pijaci u severozapadnom gradu Paračinaru poginulo jeviše od 50. ljudi, a više od 150 je povređeno. Eksplozije  su se dogodile u razmaku od tri minuta. Gradski zvaničnik Basir Han Vazir izjavio je za AFP da je stanje 15 do 20 povređenih kritično, pa bi broj poginulih mogao da bude još veći.

U samoubilačkom bombaškom napadu automobilom u jugozapadnom gradu Kveta, koji se dogodio kada je policija zaustavila automobil na kontrolnom punktu kako bi ga pretražila i koji je prethodio napadu u Paračinaru, poginulo je 14, uključujući sedam policajaca, a povređeno oko 20 osoba. Generalni direktor policije u provinciji Beludžistan, čija je Kveta prestonica, Abdul Razak Čima rekao je za Rojters da je bombaš digao u vazduh automobil napunjen eksplozivima. Prema rečima, portparola bolnice u Kveti Vasima Baiga, ranjeno je 19 osoba, a lekar Farid Sumalan naveo je da je među njima devet bezbednosnih zvaničnika.

Odgovornost za napad u Kveti preuzela je teroristička organizacija „Džamat al Ahrahr“ (Skupština slobodnih), koja se odvojila od terorističke grupe Talibanski pokret Pakistana, u poruci koju je Rojtersu poslao portparol te grupe Asad Mansur. 

Odgovornost za napad u Paračinaru, pretežno šitiskom gradu, preuzela je sunitska sektaška grupa Laškar e Džangvi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.