U Finskoj zaplenjena umetnička dela pozajmljena za izložbe u Zapadnoj Evropi 1Foto: Pixabay/Hietaparta

Carinska služba Finske kaže da tri pošiljke zaplenjene na granici s Rusijom sadrže umetnička dela iz nekoliko ruskih muzeja, koja su bila pozajmljena za izložbe u Zapadnoj Evropi.

Po ruskim medijima, ta umetnička dela su bila na putu za Rusiju pošto su bila pozajmljena za izložbe u nekoliko muzeja u Italiji, uključujući muzej Palaco Reale u Milanu i muzej Galerie d’Italia.

Ukupna vrednost osiguranja tih dela je 42 miliona evra.

Zaplena na graničnom prelazu Valima u jugoistočnoj Finskoj 2. i 3. aprila usledila je pošto su pošiljke potpale pod sankcije Evropske unije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, saopštila je u sredu finska Carina.

Ministarstvo spoljnih poslova Finske kaže da su ruska umetnička dela, uključujući vredne slike i statue, klasifikovana kao luksuzni predmeti koji su pod sankcijama EU protiv Rusije, i da Carina nije imala drugu opciju osim da ih privremeno zapleni.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Temu Seponen rekao je javnom servisu ILE da će ruski muzeji i dalje imati legalno vlasništvo i da se umetnička dela koja su „privremeno preuzeta“ čuvaju na bezbednom mestu u Finskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari