U Iranu se nastavljaju noćni protesti uprkos krvavoj represiji: Žene skidaju hidžabe, muškarci pale slike ajatolaha Hamneija 1Foto: EPA-EFE/Jose Jacome

Iranci su dvanaestu noć zaredom izašli na ulice u nekoliko gradova u znak protesta zbog smrti mlade žene koju je uhapsila moralna policija, uprkos njihovom nasilnom obračunu koji je ostavio desetine mrtvih.

Uprkos međunarodnim pozivima da se prekine sa upotrebom sile protiv demonstranata, vlada nastavlja da ih oštro tretira, nazivajući ih „pobunjenicima“ koji „štete bezbednosti i javnoj imovini“, prenosi Dnevnik.hr.

Protesti se održavaju svake noći od 16. septembra, kada je 22-godišnja Iranka Mahsa Amini umrla u bolnici tri dana nakon što je uhapšena u Teheranu zbog kršenja strogog kodeksa oblačenja Islamske Republike Iran koji zahteva da žene pokrivaju glavu u javnosti.

Opozicione novine sa sedištem u inostranstvu izveštavaju da su protesti nastavljeni i večeras u brojnim gradovima. Ali aktivisti kažu da je slanje snimka sve teže zbog prekida internetskih veza.

U Sanandažu, administrativnom centru severozapadne provincije Kurdistana u kojoj je rođena Mahsa Amini, viđene su žene kako skidaju marame dok je muškarac palio transparent sa fotografijom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija u Širazu, javila je londonska Iranska internacionalna televizija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.