U Japanu još jedna ostavka ministra, treća za manje od mesec dana 1Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Japanski ministar unutrašnjih poslova Minoru Terada podneo je danas ostavku posle niza finansijskih skandala, i treći je član vlade koji je napustio funkciju za manje od mesec dana.

„Upravo sam podneo ostavku premijeru“, rekao je Terada novinarima.

Terada, koji je prošle godine ponovo izabran u Predstavnički dom kao član Liberalno-demokratske partije (PLD), podneo je ostavku zbog navoda o lošem upravljanju političkim fondovima.

On je u parlamentu priznao da je njegova poslanička grupa na lokalnom nivou upisala preminulu osobu kao blagajnika u godišnji politički izveštaj o prikupljanju sredstava.

Japanski mediji su preneli i druge optužbe koje se odnose na nezakonite isplate njegovom osoblju tokom njegove kampanje za ponovni izbor u Predstavnički dom.

„Želeo bih da se duboko izvinim što je niz ministara podneo ostavke“, rekao je premijer Fumio Kišida novinarima, dodajući da će naslednik Terade biti sutra imenovan.

Odlazak ministra unutrašnjih poslova dolazi nešto više od nedelju dana posle odlaska ministra pravde Jasuhira Hanašija. On je podneo ostavku posle žestokih kritika zbog komentara koje je navodno izneo da njegova funkcija dolazi do izražaja samo prilikom odobravanja pogubljenja osuđenika na smrt.

Drugi član vlade, ministar zadužen za ekonomsku revitalizaciju Daiširo Jamagiva podneo je u oktobru ostavku posle kritika na račun njegovih veza sa verskom organizacijom Mun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.