U Jemenu pet boraca secesionističkih snaga ubijeno u sukobima sa Al Kaidom 1foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Barem pet pripadnika snaga lojalnih jemenskom secesionističkom Južnom prelaznom savetu poginulo je u sukobu sa militantima povezanim sa Al Kaidom u južnoj provinciji Abijan, saopštili su danas vojni zvaničnici.

Provincijsko bezbednosno odeljenje je navelo u saopštenju da su secesionističke snage zauzele nekoliko područja koja su bila pod kontrolom militanata i da su tri borca povređena u sukobima. Nisu dati drugi detalji.Ostaje nejasno koliko je boraca Al Kaide poginulo u borbi. Grupa nije dala nikakav komentar u vezi sa incidentom.

Južni prelazni savet je podržan od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata i kontroliše veći deo juga Jemena. U sukobu je sa međunarodno priznatom vladom.

Krilo Al Kaide u Jemenu, ili AQAP, aktivno je u provinciji Abijan i redovno iz zasede napada jemenske bezbednosne snage. AQAP se smatra jednim od opasnijih ogranaka Al Kaide.

Rat u Jemenu je izbio 2014. godine kada su pobunjeni Huti sa severa zauzeli prestonicu Jemena, Sanu, kao i veći deo severa zemlje. Kao odgovor koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je intervenisala 2015. godine u pokušaju da vrati međunarodno priznatu vladu na vlast.

Al Kaida je iskoristila sukob da učvrsti svoje prisustvo u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari