U Nemačkoj ponovo rade frizerski saloni posle dva meseca 1Foto: Beta/AP/Martin Meissner

Frizerski saloni ponovo su otvoreni danas u Nemačkoj posle dva meseca u još jednom opreznom potezu otvaranja u zemlji koja pokušava da uspostavi ravnotežu izmedju želje za ublažavanjem restrikcija zbog korona virusa i nastojanja da ograniči širenje zaraznijih sojeva.

Nedelju dana ranije veliki deo đaka osnovnih škola vratilo se u školske klupe posle odluke kancelarke Agnele Merkel i guvernera 16 država od 10. februara. Merkel i guverneri će se ponovo sastati u sredu da odluče kako dalje sa ostalim restrikcijama vezanim za korona virus u Nemačkoj koje su sada na snazi do 7. marta.

Neke savezne države dozvolile su danas otvaranje prodavnica kao što su cvećare i prodavnice alata. Većina prodavnica zatvorena je širom zemlje od 16. decembra. Restorani, barovi, objekti za sport i zabavu zatvoreni su od 2. novembra, a hotelima je dozvoljeno da primaju samo poslovne putnike.

Sve je više poziva da se dalje ublaže restrikcije ali takodje i drugih koji traže da se i dalje bude oprezan.

Stalni pad broja novozaraženih je u zastoju, i čak je u nekim delovima zemlje broj zaraženih ponovo počeo da raste kako se širi zarazniji soj korona virusa prvo otkriven u Velikoj Britaniji.

„Ove nedelje će biti uspostavljeno kako će se raditi narednih meseci“, rekao je guverner Bavarske Markus Zeder, koji se zalaže za oprezniji pristup.

On je nazvao situaciju sa virusom nestabilnom i naglasio da je važno da se ove nedelje donesu „pametne“ odluke i da se mora naći pravi balans između opreza i otvaranja kao i da guverneri jednostavno ne smeju da izgube živce i ispunjavaju sve želje.

Nemački centar za kontrolu bolesti prijavio je 4.732 nova slučaja zaraze korona virusom u prethodna 24 časa u poređenju sa 4.369 pre nedelju dana. U prethodnom danu umrlo je još 60 ljudi što je dovelo ukupan broj do 70.105.

Do petka je 4,7 odsto nemačkog stanovništva dobilo prvu dozu vakcine, a 2,4 odsto i drugu dozu, što je relativno sporo napredovanje u vakcinaciji koje je naširoko kritikovano.

Bavarska i dve susedne savezne države planiraju da daju 15.000 doza vakciine susednoj Češkoj, koja trenutno beleži najvišu stopu infekcije u Evropskoj uniji. Zeder je rekao da ta „simbolična mera“ na kraju pomaže Nemačkoj zato što češke vlasti žele da upotrebe vakcine u zonama visokog rizika blizu granice i za osobe koje koriste malogranične prelaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.