U Njujorku hiljade javnih službenika na neplaćenom odsustvu jer odbijaju vakcinu 1EPA-EFE/JUSTIN LANE

Oko 9.000 zaposlenih u javnim službama u Njujorku je poslato na neplaćeno odsustvo jer su odbili da ispoštuju obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19, što je mera koja je stupila na snagu u ponedeljak, rekao je gradonačelnik Bil de Blazio, dodajući da je hiljade vatrogasaca „iz očiglednog protesta“ otišlo na bolovanje.

Vatrogasne stanice i dalje funkcionišu, ali 18 od 350 vatrogasnih jedinica ne rade i „velikom broju manjka osoblje“, rekao je šef vatrogasne službe Denijel Nigro, preneo je Gardijan.

Zvaničnici nailaze na žestoki otpor među manjinom zaposlenih na poslovima koji su važni za javnu bezbednost, uključujući policajce i vatrogasce.

Do nedelje svaki četvrti vatrogasac u Njujorku nije dobio ni prvu dozu vakcine koja je obavezna. Nije vakcinisan otprilike ni svaki šesti pripadnik policije i svaki šesti zaposlen u njujorškoj Gradskoj čistoći.

Oko 2.300 vatrogasaca je na bolovanju, što je znatno više od norme od oko hiljadu, što Nigro ocenjuje kao protest protiv obavezne vakcinacije. Medicinskoj službi u vatrogasnim stanicama se obično dnevno obrati oko 200 ljudi, rekao je Nigro. Protekle sedmice je, međutim, taj broj iznosio 700, pri čemu je većina bila nevakcinisana.

Pošto se uprava pripremila na mogućnost manjka osoblja, te je angažovala vakcinisane zaposlene da rade prekovremeno, Nigro je apelovao na vatrogasce da prestanu da zloupotrebljavaju bolovanje.

„To su jedinice u kojima nema dovoljno osoblja. To bi moglo odmah da se reši kada bi pripadnici vatrogasne službe prekinuli bolovanje pošto nisu bolesni. Čim se dozovu pameti i prestanu da nepropisno koriste bolovanje, moći će da pomognu ne samo građanima, već i njihovim kolegama i koleginicima iz jedinica“, rekao je.

De Blazio je rekao da gradske vlasti rade na tome da se utvrdi da li sindikat vatrogasaca koordinira bolovanjima, te je upozorio da će biti izveden pred sud ako „bude bilo dokaza za nelegalni štrajk“. On je poručio da će vatrogasci za koje se utvrdi da lažiraju bolest biti označeni kao „neopravdano odsutni“ i suočiće se sa disciplinskim postupkom.

Šef sindikata njujorških vatrogasaca koji se bori protiv obavezne vakcinacije je upozorio da bi javna bezbednost mogla da bude ugrožena.

Šestoro vatrogasaca je suspendovano u petak na četiri nedelje bez prava na platu nakon što su vatrogasno vozilo dovezli do kancelarije senatora Zelnora Majrija u Bruklinu da bi protestovali protiv obavezne vakcinacije. Kako je rekao portparol njegove kancelarije Met Ber, vatrogasci su tražili da razgovaraju o ovoj meri. Oni su pitali gde živi senator i rekli da će gradske vlasti „imati krvave ruke“ zbog obavezne vakcine.

Tokom vikenda je veliki broj pripadnika njujorške vatrogasne službe protestovao ispred rezidencije gradonačelnika. Oni su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo „Moje telo, moj izbor“ i „#Prirodni imunitet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.