U Njujorku proglašeno vanredno stanje zbog majmunskih boginja 1Foto: Shutterstock/Pavlova Yuliia

Guvernerka Njujorka Keti Hočul proglasila je vanredno stanje zbog majmunskih boginja, a istovremeno je počela i užurbana distribucija vakcina ne bi li se suzbilo širenje tog virusa. Naime, Njujork beleži 1.400 slučajeva majmunskih boginja, pa se smatra epicentrom zaraze u SAD-u, prenosi Jutarnji list. Glavni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus proglasio je virus […]

Guvernerka Njujorka Keti Hočul proglasila je vanredno stanje zbog majmunskih boginja, a istovremeno je počela i užurbana distribucija vakcina ne bi li se suzbilo širenje tog virusa.

Naime, Njujork beleži 1.400 slučajeva majmunskih boginja, pa se smatra epicentrom zaraze u SAD-u, prenosi Jutarnji list.

Glavni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus proglasio je virus globalnom zdravstvenom krizom krajem prošle sedmice kad je zabeleženo više od 20.000 slučajeva majmunskih boginja širom sveta u 77 zemalja.

SAD trenutno ima oko 4.600 prijavljenih slučajeva, izvestio je USA TODAY.

Nova odluka guvernerke Njujorka proširuje među ostalim krug kvalifikovanih osoba koje mogu davati vakcine protiv majmunskih boginja, uključujući osoblje hitne medicinske pomoći, apotekare i babice. Takođe dopušta lekarima i ovlašćenim medicinskim sestrama da od pružaoca usluga zahteva slanje podataka o vakcini državnom Ministarstvu zdravstva.

U međuvremenu i gradonačelnik San Franciska proglasio je vanredno stanje zbog sve većeg broja novih slučajeva u tom gradu, koji ima 261 od 800 slučajeva majmunskih boginja u Kaliforniji.

No, savezni zdravstveni zvaničnici rekli su da još uvek vagaju hoće li majmunske boginje proglasiti javno-zdravstvenim vanrednim stanjem za planetu, što bi oslobodilo više resursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.