U Parizu sutra skromno obeležavanje Dana primirja u Velikom ratu 1Foto: Beta/AP

U Francuskoj će sutra obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu biti skromno obeleženo zbog epidemije korona virusa, a ove godine će u pariski Panteon, mauzolej u kojem su sahranjeni brojne ličnosti francuske istorije, biti prebačeni posmrtni ostaci pisca Morisa Ženevoaa (Maurice Genevoix).

U Francuskoj u kojoj je na snazi karantin stanovništva, ceremonija će početi tradicionalnim odavanjem pošte Neznanom junaku čiji se grob nalazi kod Trijumfalne kapije. Toj ceremoniji će prisustvovati najviše 30 osoba.

Obeležavanja Dan primirja će biti nastavljeno ulaskom u Panteon posmrtnih ostataka pisca poznatog po prenošenju zbivanja u rovovima tokom Velikog rata.

Pre toga je kovčeg pisca, koji je bio sahranjen u jednom pariskom groblju, bio uzložen tokom vikenda u Verdenu na istoku Francuske, mestu gde je Ženevoa 1914. godine bio teško ranjen. Kovčeg je danas u dvorištu prestižne Visoke škole (Ecole normale superieur) u Parizu čiji je bio student pre mobilizacije.

Ženevoa će na kraju počivati u delu Panteona gde se nalaze poznate ličnosti Velikog rata.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) koji će predvoditi ceremoniju, održaće govor u kojem će pored Velikog rata pomenuti epidemiju korona virusa i nedavne terorističke napade.

Ceremonija u Francuskoj obično počinje u 11.00 tačno u vreme kada je 11. novembra 1918. stupilo na snagu primirje koje je potpisano istog dana nekoliko sati ranije u vagonu maršala Ferdinana Foša (Ferdinand Foch) u šumi Kompjenja na severu Francuske.

Kako prenose francuski mediji, ove godine neće biti obeležavanja u Kompjenju.

Dan sećanja na primirje koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.