Napadač je identifikovan kao 19-godišnji Nikolas Kruz, preneli su američki mediji. On je bivši učenik te škole, prenosi B92. Kako piše „CBS njuz“, on je navodno prvo uključio alarm kako bi izazvao paniku u školi pre nego što je počeo da puca. Među žrtvama ima i učenika i odraslih.

Napadač se predao policiji mirno, kazao je okružni šerif Skot Izrael, prenosi Rojters. Kako prenosi ova agencija, napadač je bio izbačen iz škole zbog disciplinskih razloga.

Kako prenosi Fonet, pojedini učenici mislili su da je u školi aktiviran alarm zbog još jedne vežbe evakuacije u slučaju požara, posebno zato što učestvovali u jednoj takvoj vežbi nekoliko sati pre pucnjave, prenose mediji.

Do napada je došlo pred kraj nastave kada je ubica aktivirao protivpožarni alarm, sačekao da učenici počnu da izlaze iz učionica i nasumično otvorio vatru.

Šerif Skot Izrael je rekao da je 12 osoba ubijeno u školi, dve ispred škole, jedna ne ulici nedaleko od škole, dok su dve osobe preminule u bolnici. Od 16 ranjenih, tri osobe su u kritičnom stanju.

Reagovao je i predsednik SAD Donald Tramp koji je na Tviteru uputio saučešće porodicama žrtava. “Nijedno dete, nijedan učitelj ili bilo ko drugi nikada ne bi trebalo da se oseti nebezbedno u američkoj školi”, napisao je on.