U Šangaju ponovo zaključavanje nekih kvartova zbog korone, stanovnici ogorčeni 1Foto: Beta/AP/Ng Han Guan

Stanovnici dela Šangaja, koji su žurno ponovo stavljeni pod mere zaključavanja posle prošlonedeljnog ukidanja antikovid restrikcija posle dva meseca, izrazili su danas ogorčenost zbog ponovnih ograničenja.

Ekonomski centar od 25 miliona stanovnika bio je zaključan u etapama od kraja marta kao odgovor na skok broja zaraza na nivou zemlje, najjačem skoku od 2020. godine.

Posle ublažavanja restrikcija poslednjih nedelja, vlasti su od srede dozvolile slobodno kretanje po gradu stanovnicima u zonama ocenjenim da su „slabog rizika“.

I mada su mnogi ponovo počeli normalno da žive, nekoliko stotina hiljada drugih su i dalje pod restrikcijama, a jedan broj stanovnika metropole ponovo je zatvoren posle otkrića zaraženih osoba.

To je slučaj sa stanovnicima stambenog kompleksa u kvartu Suhui, u centru Šangaja. Njima je zabranjeno da napuštaju svoje domove, i nekoliko desetina ljudi protestovalo je danas pred gradskim službenicima obučenim u zaštitne kombinezone.

„Služite narodu“ uzvikivali su demonstranti, kroz rešetke ograde.

Jedan od njih je rekao za Frans pres da su se razbesneli posle naglog ponovnog zatvaranja tog kvarta u subotu.

„Ogorčen sam. Posle dva meseca zatvaranja ne možemo više. U ovom stambenom bloku svi smo negativni, onda zašto nas zatvaraju u kavez“, rekao je on.

Stanovnici strahuju da će ih silom poslati u centar za karantin, napisao je jedan lokalni mediji u poruci koja je brzo izbrisana na društvenim mrežama.

Prema nacionalnoj kineskoj strategiji nula kovida, osobe koje su pozitivne stavljaju se u karantin. Ponekad svi stanovnici jedne zgrade ili stambenog kompleksa treba da se stave u centar za karantin radi izolacije.

Mada mnogi stanovnici Šangaja poslednjih dana slave svoju ponovo nadjenu slobodu više od pola miliona njih je i dalje pod restrikcijama za kretanje, prema navodima gradskih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.